Južna i Sjeverna Carolina
U originalu, postojala je samo jedna Carolina i to pod nazivom Kolonija Carolana. Do podijele na sjevernu i južnu, Kolonija Carolana bila je jedna velika komedija od države.

Prvi doseljenici na ovo područje bili su Francuzi koji nisu dugo izdržali jer su ih otjerali pripadnici indijanskih plemena koji su ovdje živjeli. Samo nekoliko mjeseci nakon njihovog dolaska, Indijanci su započeli otvorenu pobunu, a odlasku Francuza pogodovalo je i naglo širenje malarije i kozica. Treba spomenuti i jednog luđaka koji se prozvao Crnobradim gusarom. On je sijao strah od luke do luke, izazivajući otvorene borbe s francuskim došljacima.

Vremenom je Carolana pala pod vlast Engleza, koji su njome vladali sve do 1729. godine. Englezi su vladanje Carolanom povjerili osmorici imućnih bijelaca, koji su se na kraju međusobno posvadili jer se nisu mogli dogovoriti ni oko čega. Tako je 1729. godine Kolonija Carolana podijeljena na dva dijela - Sjevernu i Južnu Carolinu. Osim činjenice da se vladari ove kolonije nisu ništa mogli dogovoriti, za podjelu Caroline na južnu i sjevernu nije postojao nikakav drugi razlog.

Sjeverna i Južna Dakota
Ako niste bili lovac ili traper, nekog posebnog razloga da se nalazite na području Dakote sigurno ne biste imali. Okrutna hladnoća i stalne borbe između bijelaca i pripadnika plemena Sioux nisu privlačili stanovnike u ovo područje, sve do 1847. godine kada je otkriveno zlato u Crnim planinama, svetim planinama plemena Indijanaca.

Unatoč kanibalistički raspoloženom plemenu Sioux, populacija je zbog zlata rasla iz dana u dan, a gradila se i željeznica koja je povezivala sva veća mjesta u Dakoti. Sve do 1883. godine glavni grad Dakote bio je Yankton koji se nalazio na jugoistoku države. Sjevernjaci u potrazi za vladom i glavnim gradom, odlučili su zanemariti Yankton i proglasili Bismarck glavnim gradom. To je uzrokovalo dovoljno tenzija da se zemlja podijeli. Kongres je prihvatio podjelu Dakote na dva dijela i proglasio dvije nove države SAD-a. Danas neki povjesničari smatraju da je Kongres prihvatio podjelu Dakote na dva dijela samo kako bi dobio više kongresnika - zvuči poznato?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju