Bandiagara:
Litice Bandiagare su upisane na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao jedan od najdojmljivijih afričkih krajolika litica i pješčanih visoravni s prekrasnom dogonskom arhitekturom.

Nebeske spilje Nepala:

Smještene su u srcu Himalaja, 50-tak metara od tla, a u potpunosti napravljene ljudskom rukom. Ima ih na tisuće, a stare su tisućama godina. Zašto su izgrađene i kako - to ostaje misterij i danas.

Madara Rider u Bugarskoj:

Ovo nije građevina, ali je veliki reljef uklesan u stijeni koji prikazuje veličanstvenog konjanika 23 m iznad nivoa zemlje na jednoj gotovo vertikalnoj 100 m visokoj stijeni.

Predjamski dvorac u Sloveniji:

Predjamski dvorac je vjerojatno najveća turistička atrakcija u Sloveniji, a podignut je u 17. stoljeću na vrlo neobičnoj lokaciji, na strmoj litici ispred ulaza u pećinu.

Maijishan pećine u Kini:

Maijishan je naziv za ukupno 194 pećine u pokrajini Gansu u Kini. Ovaj nevjerovatni arhitektonski poduhvat sadrži preko 7200 budističkih skulptura i više od 1000 kvadratnih metara ukrašenih raznim zidnim ukrasima.

Tunel Gouoliang u Kini:

Ovaj tunel postao je prava turistička atrakcija jer pruža zaista spektakularne i impozantne poglede na okolicu. Iako nije baš siguran i građen prema poznatim standardima, tunel služi svrsi.

Al-Hajjarah palača:

Ovaj kompleks se nalazi na stijeni a izgleda baš poput nekog izgubljenog grada koji bi mogao poslužiti kao set za neki nastavak filma James Bonda. Datira u davno 11 stoljeće te pruža zaista nezaboravni pogled i fotografski motiv.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju