Toledo, Napulj
Ova stanica je jedinstvena kako u Europi tako i u cijelom svijetu. Otvorena je 2012. godine, a nalazi se na 50 metara ispod površine. Kada se spuštate pokretnim stubama čini vam se kao da se nalazite ispod stakla, a iznad vas je prekrasna plava voda - točno ono je ono što je dizajner Robert Wilson htio da osjećate. Pravilnom upotrebom svjetla i boje dobio je dojam da se nalazite ispod jezera.

Komsomolskaya, Moskva
Ne bi Moskva bila Moskva da nije u svemu grandiozna. Tako i ova stanica metroa. Stropovi su ukrašeni freskama, a s njih vise veliki lusteri. Zidovi i pod stanice obloženi su mramornim pločama. Kada hodate ovom stanicom imate dojam kao da se nalazite u velikoj baroknoj plesnoj dvorani.

Westminister, London
Iako je londonska podzemna, popularni Tube, preteča svih metroa na svijetu, može se podičiti i sa stanicom koja ima najfuturističniji izgled na svijetu. Cijela stanica izgrađena je od betona i inoksa, a kad se nalazite u njoj imate dojam kao da ulazite u svemirski brod.

T-centralen, Stockholm
Sve samo ne obična stanica. Iako na površini ne odaje dojam da se ispod površine nalazi pravo malo remek-djelo, ovo je sve samo ne obična stanica. Cijela stanica izgrađena je tako da odaje dojam kao da se nalazite u pećini. Zidovi nisu glatki, čuje se kako kaplje voda. Boje koje dominiraju su plava i prirodna boja kamena, a stropovi su ukrašeni plavim granama s lišćem koji se pružaju prema cvijetu u sredini.

Bockenheimer Warte, Frankfurt
Ovdje su arhitekti težili tome da naprave stanicu koje nigdje nema. Iako je unutrašnjost stanice sasvim obična, ulaz u nju je nešto čime se ona ističe - napravljen je da izgleda kao vlak koji je iskočio s tračnica i propao u zemlju. I nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju