Low budget avio kompanije, sve jeftiniji smještaj i zaista laka dostupnost informacija proteklih su godina putovanja približila svim skupinama ljudi, pa i onima koji su uvijek željeli, a nikad nisu uspjeli posjetiti daleke avanturističke destinacije... Možda vam Trip Advisorova preporuka pomogne u odabiru!


1. San Juan, Portoriko, Karibi
Portoriko se sastoji od više otoka, a otkrio ga je Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine, čime je postao i dijelom Španjolskih posjeda. Portoriko, ne Kolumbo. Glavni otok je brdovit, na njemu možete pronaći predivne plaže, pa čak i pustinje. Okružen je dubokim dijelovima oceana, a odmah kraj otoka je i Portorikanska brazda koja seže čak devet kilometara u dubinu. Na otoku vlada prava tropska klima s prosječnom temperaturom od 28 stupnjeva. San Juan je grad koji nudi pregršt sadržaja, a iz njega se možete zaputiti u pravu tropsku avanturu.



2. Bali, Indonezija

Bali je poznat po romantičnim medenim mjesecima koje brojni zaljubljeni provode upravo na tom otoku. Predivne plaže, odlična gastronomska ponuda, jeftini smještaj te kulturna i prirodna baština, nešto su što nikad nećete zaboraviti. Najpoznatija znamenitost Balija je svakako kulturni krajolik koji je skupni naziv za UNESCO-vu svjetsku baštinu koja se sastoji od pet rižinih terasa i njihovih vodenih hinduističkih hramova koji pokrivaju oko 19.500 ha. U svakom slučaju, Bali su idealan odabir za sve koji vole romantičan odmor uz dozu avanture!


3. Grand Canyon National Park, Arizona, SAD

Veliko kameno prostranstvo, crvena boja i vjerojatno najveća tišina na svijetu, samo su neke od karakteristika ovog nacionalnog parka. Grand Canyon je klanac veoma strmih litica koji je milijunima godina dubila rijeka Colorado u američkoj saveznoj državi Arizoni, i sastavni je dio istoimenoga nacionalnog parka, jednog od najstarijih u SAD-u. Na području nacionalnog parka i danas možete vidjeti indijanska plemena koja žive tradicionalnim načinom života, dakle, idealan odabir ako ste na proputovanju Amerikom.


4. Sečuan, Kina
Sečuan doslovno znači „četiri rijeke“(a nije Karlovac), ali je to i pokrajina u Kini poznata po svojoj bogatoj prirodnoj baštini. Pokrajina leži istočno od Tibetanskog platoa, u gornjem toku rijeke Jangce. Raznovrsna geomorfologija i klima stvorile su uvjete za rast bogatog biljnog svijeta, a tu je i preko sedam milijuna hektara šuma. Čak jedna petina „živih fosila“ Kine živi upravo u Sečuanu kao endemske vrste. Ako ćete ikada putovati u ovu regiju, svakako posjetite uklesani kip Velikog Bude u Leshanu, koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.



5. Tajland
Prva asocijacija na spomen ove države mnogima biti će Seks turizam, no ta predivna država nudi puno više o ladyboysa i ludih gljiva. Od planina, nizina, kilometarskih plaža, otoka i drugih jednostavno zapanjujućih prirodnih vrijednosti, Tajland je poznat kao država osmijeha, a broji čak 110 nacionalnih parkova, što vam daje do znanja da ćete ovdje provesti nezaboravni avanturistički odmor na 110 različitih načina.

Sretan put želi vam Punkufer!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju