Sam pogled na ovu impresivnu građevinu ostavlja bez daha, još više nego onaj na prekrasnu plažu iz prošlog teksta. Cijeli kompleks hramova je ogroman i svaki ima drugačiju priču. A najbolje od svega, konačno vidim i majmune koji chillaju na granama i kradu stvari turistima. Jay veli da su neki od njih dresirani da kradu mobitele, lovu i ruksake te ih donose gospodarima koji čuče u grmovima. Dva majmuna rade zajedno!



Kružimo oko manjih hramova koji su u ruševnom stanju jer nakon toliko godina priroda ipak uzima svoje. Pukotine u zidinama od korijenja koje se uspijelo probiti, močvare, mahovina... Osjećaj je kao da stupate natrag u prošlost. Impresivno je na koji način su izgrađeni. Svaka „cigla“ je ukrašena na drugačiji način, a na slikama, piktogramima, nazovite ih kako već – spoj budizma i hinduizma. U svakom hramu budistički svećenici na vašu ruku stavljaju malu šarenu narukvicu uz molitvu – za sreću. Ljepa gesta.



Maleni hramovi su impresivni, ali sam Angkor Wat – pa to mjesto je čarobno. Ogromni tornjevi, velike hale, još više rezbarina na zidinama. Nisam neki „history buff“, niti se palim na arhitekturu, ali ovo je jednostavno ostavlja bez daha. Fascinira me snaga prirode, drveće i razno grmlje koje se probijaju kroz zidine hrama. A tek pogled sa vrha! Ufff! Kambodža je stvarno čarobna zemlja, i ima toliko toga za pogledati - očekuje vas iznenađenje na svakom koraku.



Ispred hrama možete popiti koju lokalnu pivu i pojesti juhu od mrava. Da, dobro ste pročitali – juhu od mrava. I priznajem, odlična je! Mravi se odavno koriste u gastronomiji, u sebi sadrže posebnu kiselinu koja je slična limunskoj, ali je puno blaža. Ako imate prilike, probajte!



Za kraj moje avanture u Kambodži, odlazimo na „Khmer boxing match“. Ulaznice za Muay Thai šoranje u Tajlandu su jako skupe, a Kambodža pruža istu kvalitetu, samo za triput manju cijenu uz gotovo istu, ludu popularnost. Nakon spomena našeg poznatog borca, Mirka Filipovića – pozvani smo za VIP stol koji je ispred samog ringa. Šest borbi sa stvarno iskusnim borcima, atmosfera i VIP sjedala - koja sreća! Kambodža je imala jako puno dobrih boraca, ali je nažalost, puno njih izgubilo život u ratu. Još jedan dokaz koliko je rat glupa i besmisena stvar u kojoj trpe apsolutno svi. Baš kao i Vijetnam, Kambodža ima isti problem s oporavljanjem, ali je u još puno goroj situaciji. Nadam se, tj. siguran sam da će kroz par godina ova država biti puno bolja, zdravija i izgrađenija, ali ako imate prilike, posjetite je sada – jer jednom kad je pregazi kapitalizam i masovni turizam, neće više biti isto kao danas.



Napuštam Kambodžu sa suzom u oku, i krećem dalje prema svojoj zadnjoj državi u jugoistočnoj Aziji – Tajlandu. Bangkok, here i come, Kambodža ostaje zauvijek u srcu!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju