1. El Tajin u Meksiku

Grad El Tajin je od oko 600. godine, a osobito od propasti Teotihuacan Carstva, bio najvažnije središte sjeveroistočne Mezoamerike. Najpoznatija građevina grada je svakako poznata piramida zbog koje je grad uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.

2. Piramida u Cestiusu u Italiji

Nalazi se na presjeku dvaju važnih rimskih putova, piramida je izgrađena između 18. i 12. godine prije Krista kao grobnica Gaiusa Cestiusa, važnog rimskog magistrata. Danas piramida privlači velik broj turista, a sam ulaz u piramidu se rijetko odobrava (većinom samo školarcima).

3. Piramide Nubiane u Sudanu

Iako nisu stare kao one u Egiptu, piramide u Sudanu su brojnije, te ih prema istraživanjima ima čak 35. Piramide su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine prije Krista. Izgrađene su od cigli, a dosad ih je otkopana samo jedna četvrtina.

4. Piramida u Choluli u Meksiku

Poznata još kao i Velika piramida, ova građevina je najveći spomenik na svijetu i najveća srednjoamerička piramida po zapremini. Nastala je u 2 stolijeću prije Krista, a posvećena je bogu Quetzalcoatlu. Njena zapremina iznosi 4,45 000 000 m³, što je gotovo za trećinu više od Keopsove piramide u Egiptu.

5. Kineske piramide

Mauzolej ima oblik zemljane piramide koja je izgrađena u čast prvog kineskog cara Qin Shi Huanga i to davne 210. godine prije Krista. Piramida je najpoznatija po kolekciji od preko 7.000 realističnih figura terakota vojnika i konja zbog kojih je cijelo nalazište uvršteno na UNESCO-vu listu Kulturne baštine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju