25. travanj
Da, dobro ste pročitali. Iako je ime ovog mosta pomalo čudno, ovaj most je po mnogo čemu poseban! Spaja Lisabon, glavni grad Portugala s područjem Almade na lijevoj strani rijeke Tejo. Izgrađen je 1966. godine, a 1999. godine su mostu dodane željezničke pruge.

Tower Bridge
Ovaj most je jedan od najfotografiranijih motiva Londona, u kojem se nalazi već od davne 1984. godine kada je izgrađen. Iako nikada ne bi rekli, most je u potpunosti napravljen od čelika te je samo obložen kamenom.

Ponte Vecchio
Ovaj most iza sebe krije tužnu i mračnu povijest. Nalazi se u Firenci (Italija) je je srednjovjekovni most na kojem se danas nalazi mnoštvo dućana. Ovaj most je vjerojatno najstariji Europski lučni most.

Most Bastei
Smješten u Njemačkoj na području Lohmena, most se nalazi na veoma posebnoj prirodnoj formaciji stijena koje se dižu u vis do čak 305 metara. Ovaj most je turistička atrakcija već više od 200 godina.

Most Dom Luis 1
Smješten u Rimu, ovaj most je zaista nešto spektakularno. Proteže se na dva kata od kojih je prvi onaj za automobile, a drugi (onaj iznad) za pješake. Ako dobro pogledate ovaj most je izgrađen na principu Eiffelovog Tornja, a za to je zaslužan arhitekt - poznati Teofilo Seyrig.

Millau Viaduct most
Ovaj most je zapravo viseći most koji se proteže kroz dolinu rijeke Tarn na jugu Francuske. Ovo je najviši most na svijetu s visinom od 343 metra. Izgradnja samog mosta je koštala vrtoglavih 400 milijuna eura - što je razlog sam po sebi za posjet.

Széchenyi most
Preko ovog se je mosta većina nas barem jednom do sad provozala. Nalazi se u srcu Mađarske metropole - Budimpešti te je zaista jedan od najljepših mostova na svijetu. Moramo priznati da je i ljeti podjednako lijep kao i zimi i jednostavno ga morate posjetiti!

Rialto most
Ovo je prvi i najstariji most Venecije koji je još 1181. sagradio Nicolò Barattieri. Taj most Venecijanci su zvali Ponte della Moneta, zbog tog jer je sa njegove istočne strane stajala prva kovnica novca Zecca.

Stari Most
Ovaj se most nalazi u nama jako bliskom bosanskohercegovačkom gradu - Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine te je djelo turskoga arhitekta Hajrudina. 9. studenog 1993. HVO je srušio Stari most, a tek je 2004. godine, nakon obnove, uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju