Belize je mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora. Graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu. U svijetu najpoznatija po civilizaciji Maja, a njena bogata povijest seže sve do 1500 g. prije Krista, dok maksimum dostiže oko 900 poslije Krista. Također, Belize je širom svijeta poznati i kao mjesto na kojem mladi bračni parovi provode svoj medeni mjesec.

Službeni jezik: engleski
Valuta: Belize Dollar (BZD)
Vlada: Parlamentarna ustavna monarhija

Jeste li znali?
• Belize je jedina zemlja u Srednjoj Americi gdje je službeni jezik engleski. Uz engleski, koristi se i Kreolski i španjolski.
• Grad Placencia drži svjetski rekord s najmanjom glavnom ulicom na svijetu.
• Belize je poznat kao britanski Honduras do 1973.
• Belize Barrier Reef je drugi najveći koraljni greben, nakon Velikog koraljnog grebena u Australiji.

Klima
Belize ima tri različita područja: sjeverni (niske predjele i ravnice, karakterizirana močvarnim područjima, ravnice i prašume), južni (široki obalni pojas i dom planinama Maya), te kod otočića (Cayes). Turizmu najviše pogoduje visoka suha sezona koja traje prosinca do svibnja, dok kišna sezona traje od lipnja do studenog. Država je zaista raznolika jer sadrži sve, od prašuma, planina i plaža.

Kišna sezona: lipanj-studeni
Hadna sezone: svibanj-sredina kolovoza
Suha sezona: prosinac-svibanj

Povijest
Prvi Europljani u Belize dolaze već početkom 16. stoljeća, nakon čega slijedi razdoblje piratstva. Nakon razdoblja piratstva, krajem 18. st. Belize postaje kolonijom Ujedinjenog Kraljevstva. Ostaje kolonijom sve do 1981., a i danas je članica Commonwealtha. Do 1973. Belize se je zvao Britanski Honduras. Belize je 1981. stekao neovisnost, a u etničkom i kulturnom pogledu ima više zajedničkog s Karibima nego sa zemljama kopnenog dijela Srednje Amerike.

U unutrašnjosti Belize ima dugu granicu s Gvatemalom, što predstavlja velik problem jer Gvatemala i dalje zahtijeva znatan dio teritorija Belizea. U više navrata dolazilo je i do teritorijalnih nesuglasica s Gvatemalom koja je priznala Belize tek 1992.

Što vidjeti?

BASIN WILDLIFE SANCTUARY
Utemeljeno 1990.godine, ovo utočište je svjetski poznato po rezervatu jaguara, koji je prvi rezervat takve vrste na svijetu. Tamo ćete pronaći zaista predivne pejzaže i krajolike.

BELIZE KORALJNI GREBEN
U Belizeu, sićušnoj srednjoameričkoj državi, nalazi se Koraljni greben Belizea koji je po veličini drugi u svijetu. Koraljni greben dug 282 kilometara sastoji se od tisuća sićušnih koraljnih otočića, poznatih kao cay.

KULTURNI I POVIJESNI CENTAR STAROG DJELA GRADA BELIZE-a

Stari dio grada skriva brojne činjenice o Belize City-u. Edukativni, zanimljiv i zabavan, svojim posjetiteljima omogućuje upoznavanje prave belizeanske kulture i naslijeđa.

THE GREAT BLUE HOLE
Najpopularnije odredište ronioca u Belizeu je tako zvana "Velika plava rupa". The Great Blue Hole nalazi se u blizini otoka Ambergris Caye. Ova neobična "udubina" u moru omiljeno je odredište mnogih ronioca.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju