Ako ste ikada bili u Maroku, sigurno ste čuli za Esauiru. Kada bismo je uspoređivali s nečim na jadranskoj obali, nabolje bismo je opisali kao marokansku Opatiju. Prekrasni grad koji svatko jednom treba posjetiti. Esauira donosi autohtona marokanska iskustva prožeta nezaboravnom gastronomijom koja se većinom sastoji od ribljih specijaliteta – ipak, nalazi se tik uz Atlantski ocean, manje od četiri sata vožnje od Marakeša.

Dok je Esauira puno opuštenija od Marakeša i pruža malo "intimnije" prvo iskustvo putovanja na afrički kontinent, ipak vas različita mjesta, zvukovi i mirisi i dalje odmah pogađaju i uvode u svijet kakav nikad prije niste doživjeli. Moramo priznati, Maroko vjerojatno nije za svakoga. Ponekad se čini da se ovdje sve zabija u naša lica, od širokog spektra mirisa, lokalaca koji vam žele prodati sve i svašta, vrućine od koje ne znate kamo se sakriti, ovaca i drugih životinja koje vas mogu "pregaziti" na ulici… Može biti jednostavno previše. No, s druge strane – upravo je to šarm Maroka.

Esauira se nalazi na atlantskoj obali Maroka, u regiji Marakeš-Asfi. Grad je udaljen do četiri sata vožnje od Marakeša, 4 i pol sata vožnje južno od Casablance i 3 sata vožnje sjeverno od Agadira. Povoljne aviokarte najbolje je uhvatiti iz Budimpešte ili Milana prema Agadiru ili Marakešu poželite li doživjeti taj jedinstveni obalni grad.

Isplati li se izdvojiti vrijeme za Esauiru? Apsolutno! Esauira je tako prekrasno živahan grad, a u njemu možete pronaći medinu nalik na labirint, užurbane ribarske luke i vjetrovite plaže. Aktivnosti ovdje ne nedostaje – možete upisati školu surfanja, a ako ste više gastro tip, tada vam je neizostavna škola pripreme marokanskih jela. Možete jahati deve ili unajmiti quad, no sasvim je OK ako ne radite ništa osim što se opuštate, provodeći dane razgledavajući medinu uz zaustavljanje za čaj i u dugačkim šetnjama uz zalazak sunca duž plaža. Možete očekivati da ćete vidjeti neke prilično nevjerojatne zalaske sunca iznad Atlantskog oceana u Esauiri.

Esauira je doista jedno od onih mjesta na kojem se putnici zaustavljaju na noć ili dvije, a zatim ostaju mjesec dana ili dulje. Pronaći ćete puno stranaca koji rade online i koji su upravo ovdje pronašli svoj mali, trenutačni raj na zemlji. To je najbolja baza u Maroku za digitalne nomade koji žele usporiti svoja putovanja. Jeftinije je nego u drugim popularnijim destinacijama svijeta kao što su Španjolska, Meksiko ili Tajland, a pruža nezaboravno iskustvo.

Siječanj je najhladniji mjesec s prosječnom temperaturom od 18 °C (savršeno za malo zimskog sunca!), a u ljetnim mjesecima - srpnju i kolovozu, prosječna temperatura iznosi oko 25 °C. Međutim, u medini može biti toplije, a na plaži malo svježije zbog vjetra. Doista, Esauira je poznata kao "Vjetroviti Grad Afrike", a upravo je to razlog zbog kojeg su plaže oko Esauire popularne među surferima (osobito kitesurferima).

Budući da se radi o gradiću, Esauiru je vrlo lako moguće obići pješice. Medina je dovoljno mala da možete hodati s jednog kraja na drugi, a pješice ćete istraživati i šetnicu duž plaže.

Poželite li se smjestiti u nekom autohtonom smještaju, savjetujemo vam da odaberete jedan od butique hotela ili riada, gdje ćete noćenje platiti oko 70 eura (za dvije osobe). Popularne su opcije Dar Liouba Hotel, Riad Maison Du Sud te prekrasni Riad Lyon-Mogador.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju