U podnožju Midreshet Ben Gurion i doline Zin, potok zvan Zin (Tsin) izdubio je dubok i impresivan kanjon. U njemu se smjestila posebna oaza, Ein Avdat, kraljevstvo kozoroga i strvinara.

Nacionalni park Ein Avdat je kanjon u izraelskoj pustinji Negev, smješten južno od kibuca Sde Boker. Sama riječ „ein“ na hebrejskom i arapskom jeziku označava izvor vode, a Avdat je ime obližnjeg grada koji se nalazi na jugu kanjona.

Premda ovdje nećete naići na mnogo tragova bogate bliskoistočne prošlosti, ova predivna oaza pruža mnoštvo sadržaja i materijala za fotografije od kojih će vam svi pozavidjeti. Tu je primjerice poznati vodopad Ein Avdat koji teče u podnožju kanjona i tvori veličanstveni bazen.

Osim njega, popularna atrakcija su i monaške špilje koje su u bizantskom periodu koristili redovnici koji su tražili osamu (s lijepim pogledom). Cijeli prizor obogaćuju i tzv. eufratske topole koje tvore dugačku i impresivnu šumu drveća. Naročito su lijepe u svojim žutim jesenskim bojama.

Ein Avdat idealna je destinacija za ljubitelje planinarenja i boravka u prirodi. Staze nisu zahtjevne i lako će ih savladati i oni s manje iskustva, a u maniri prave istočnjačke dobrodošlice – od vas neće tražiti mnogo, ali će vam pružiti puno.

Za kraj, nikako nemojte propustiti priliku da zaokružite priču posjetom vidikovcu En Ma'arif s kojeg se pruža spektakularan pogled na kanjon.

Zemlja tisuću špilja: Nacionalni park ispod čije se površine krije čitav labirint podzemnih stanova NP Beit Guvrin, Izrael - 1 NP Beit Guvrin, Izrael - 2 NP Beit Guvrin, Izrael - 3 +6 NP Beit Guvrin, Izrael - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju