Odabrati dvorac za posjet u Francuskoj je slatka muka – kraj toliko njih, od Chamborda do Azay-le-Rideau na jezeru, najlakše bi bilo uzeti pola godine odmora i obići ih sve. No, ako ste kratki s vremenom i želite vidjeti nešto lijepo, preporučujemo vam da pođete na (polu)dnevni izlet iz Pariza prema dvorcu Maintenon.

Raskošan, impresivan i poznat, ali opet ne i previše razvikan, ovaj dvorac pružit će vam uvid u jedan romantični dio francuske povijesti.

Izgradnja dvorca počela je u 13. stoljeću a završila u 18. stoljeću. Zvuči kao da je i francuski kralj imao problema s pronalaženjem dobrih radnika, no zapravo je gradnja trajala dugo jer je u više navrata mijenjao izgled prema željama vlasnika.

Kada ga je u 17. stoljeću preuzela Madame de Maintenon, dvorac je pregrađen po njenom ukusu i zauvijek ostao poistovjećen s njom, upamćen kao rezidencija druge supruge kralja Luja XIV.

Za kralja Sunca već svi znamo – ušao je u povijest kao jedan od najmlađih i najdugovječnijih vladara, naslijedivši krunu sa svega 5 godina, i držeći je na glavi čak 72 godine. No, tko je famozna Madame, vladarica iz sjene čiji je dvorac upisan kao jedan od najvažnijih povijesnih građevina Francuske?

Neokrunjena kraljica Francuske

Iako su u to doba brakovi često dogovarani iz ekonomske koristi, pisma Luja XIV svjedoče kako je kralj doista bio zaljubljen u dotičnu Madame.

Možemo samo pretpostavljati kakve su se romantične večeri i diskusije odvijale u dvorskim odajama. Premda se za Madame govori da je druga supruga kralja Luja XIV, njihov brak nikad nije bio „javan“ niti je ona ikad postala kraljica. Djelovala je iza zavjese, kao njegova savjetnica koja je imala velik utjecaj na njega. Zbog toga su je smatrali i jednom od najmoćnijih osoba kraljevstva.

Kako se i sama interesirala za politiku i socijalna pitanja, osnovala je školu za djevojčice i djevojke iz osiromašenih plemićkih obitelji. Shvativši da i bogati plaču, odlučila je pomoći ženskoj djeci iz obitelji koje su osiromašile nakon što su brojni plemići stradali u ratovima ili dio bogatstva dali u službu kralju.

Nakon smrti Luja XIV ostala je aktivna u politici i diplomaciji, pa ju je posjetio i ruski car Petar Veliki. Umrla je 1719. godine, a njoj u čast imenovan je i otočić Nove Škotske: Isle Madame. Ipak, ono što danas ostaje najveći i najljepši podsjetnik na francusku neokrunjenu kraljicu jest upravo dvorac Maintenon.

Nalazi se u mjestu Maintenon po kojem je dobio ime, na sjeveru Francuske. Inače, ovdje se nalazi još jedna poznata turistička atrakcija, a to je akvadukt kojeg je dao izgraditi Luj XIV kako bi dopremio vodu iz rijeke Eure za navodnjavanje vrtova palače u Versaillesu. Možete ga vidjeti u blizini dvorca – bit će vam jasno zašto ga zovu „djelom dostojnim Cezara“.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju