Dvorac Culzean jedan je od najljepših i najpoznatijih dvoraca Škotske. Udaljen svega sat vremena vožnje od centra Glasgowa, ovo veličanstveno zdanje izgrađeno je tik do mora pa je i izlet do njega prilika za šetnju uz plažu ili kupanje.

Njegov izgled osmislio je Robert Adam, a podignut je krajem 18. stoljeća. Okružen je šumama i parkovima, pa je užitak prošetati okolicom ili organizirati piknik kraj „Labuđeg jezera“ čak i ako navratite izvan radnog vremena.

Ipak, savjetujemo vam da iskoristite priliku za obilazak dvorca iznutra jer se u njemu čuvaju brojne dragocjenosti poput skupih slika i namještaja, ali i priče o pripadnicima stare škotske obitelji Kennedy koji su živjeli u njemu.

Prostran dvorac ima tri kata, a povezani su ovalnim stepenicama koje se smatraju remek-djelom Roberta Adama. Srećom, dio prostorija dvorca može se i iznajmiti pa i sami imate priliku živjeti poput gospode u dvorcu s pogledom na more.

A koliko su ponosni na njega, Škoti su pokazali i nakon Drugog svjetskog rata kada su dio dvorca dali na raspolaganje američkom generalu (i kasnije predsjedniku) Dwightu D. Eisenhoweru u znak zahvale za vođenje savezničkih bitaka u ratu. On ga je koristio u nekoliko navrata, a premda ga više nema, taj dio dvorca danas nosi njegovo ime i moguće ga je unajmiti za 12 osoba.

Neki će vam reći da u dvorcu živi sedam duhova, pa možda ni ne čudi da je poslužio kao kulisa za snimanje serije o paranormalnim događajima. No, neka vas to ne plaši – nitko iz njega nije izašao nezadovoljan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju