Najmus Chowdry i Nils Remess iz arhitektonske tvrtke Znera Space osmislili su koncept koji bi značajno promijenio panoramu Dubaija. Projekt pod imenom Downtown Circle obuhvaća 550 metara visoki prsten koji bi opasivao najvišu zgradu na svijetu – Burj Khalifu.

Downtown Circle zamišljen je kao super efikasni i samoodrživi urbani centar koji bi se protezao na pet katova, a koji bi promijenio način na koji ljudi žive i funkcioniraju unutar zatvorenih naselja ili u neboderima.


Divovski prsten promjera tri kilometara obuhvaćao bi stambene jedinice, poslovne prostore, ugostiteljske objekte, ali i kulturna mjesta. Prsten bi sadržavao i zeleni pojas pod imenom Skypark koji bi međusobno povezivao katove.

Ideja kako zelenilo dovesti u betonsku džunglu Ideja kako zelenilo dovesti u betonsku džunglu (Foto: Profimedia)

Skypark bi omogućavao posjetiteljima da dožive različite ekosustave na jednom mjestu – od pješčanih dina i močvara do vodopada, tropske vegetacije i drugog bujnog zelenila. On bi predstavljao svojevrsna "pluća" centra Dubaija.

Downtown Circle uključivao bi i mjesta za prikupljanje kišnice, stvaranje energije putem solarnih ploča, ali filtriranje zagađenja iz zraka.


U suradnji s poljskom tvrtkom Pictown, Znera Space osmislio je i način kako povezati ovaj monumentalni prostor u centru Dubaija. Na vanjskoj strani prstena putnike bi prevozio tramvaj s 20-ak prostranih kapsula koje bi se kretale brzinom od 100 kilometara na sat, a koje bi pružale spektakularni pogled na grad od 360 stupnjeva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju