Wachau je naziv za dolinu Dunava otprilike između gradova Melk i Krems u Austriji. Značajna je zbog svoje arhitekture i vinograda, a smatraju je jednim od najromantičnijih mjesta u Austriji. S obzirom na konkurenciju, titula djeluje prilično obećavajuće.

Idilično mjesto udaljeno je svega sat vremena vožnje od Beča – pa čak i ako nemate mnogo vremena, idealan je za jednodnevni izlet. Taman! Evo i nekoliko razloga zbog kojih bi se Wachau trebao naći na vašoj listi:

Wachau dolina poznata je po svojim vinogradima tj. vinima

Ne recite dvaput, Austrijanci! Wachau vina imaju čak i vlastiti sistem klasifikacije, a terase vinograda ovdje su stare više od tisuću godina. Bio bi red da pomognemo koliko možemo u čuvanju te lijepe tradicije, stoga već pripremamo čaše.

Mjesto u kojem je „pao“ čak i Rikard Lavljeg Srca

Wachau je poslužio kao inspiracija za brojne ljubavne priče i povijesne legende. Nije ni čudno jer su ovdje povijest pisali neki od najpoznatijih vladara. Najpoznatija epizoda je ona vezana uz engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca, koji je svojedobno bio zatočen u dvorcu Dürnstein više od godinu dana. Pušten je tek nakon što je njegova majka platila mnogo novca, a Austrijanci su to mudro uložili u sustav obrane Beča.

Opatija od koje ostajete paf

Melk Abbey biser je barokne arhitekture, benediktinska opatija iznad malog mjesta Melk. Izgrađena je kao obrambena utvrda, što biste vjerojatno i pomislili čim ju vidite. Naime, zdanje je ogromno i impresivno. Unutra se nalazi i stara knjižnica s više od tisuću povijesnih manuskripata. A još jedna poveznica između Melka i knjiga jest Umberto Eco, koji je u svojoj knjizi „Ime ruže“ jednog od likova nazvao Adso of Melka.

Gradić Krems na Dunavu

Krems će vas oduševiti svojom očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom od koje svakako treba istaknuti tzv. Steiner Tor – nekadašnja gradska vrata, toranj i dvije kule. Smatraju ga jednim od najljepših gradića uz Dunav, a u njemu ćete dobro jesti i uživati u vinima i visokoj kulturi kao da ste upravo sišli s lokalnog dvora.

Prirodne ljepote i aktivni odmor

Ljepotu regije najbolje ćete doživjeti biciklom ili šetnjom – ovisno o tome koliko vremena imate. Najbolji dio je taj što možete voziti bicikl s obje strane Dunava: na sjevernoj ako preferirate pitoreskna sela i terase vinograda, a na južnoj ako želite više mira i više prirode. Mali brodovi voze preko rijeke pa se lako možete prebaciti po volji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju