Mali vlak koji tutnji predivnim mađarskim krajem avantura je na koju vrijedi potrošiti vrijeme, ali ne samo zbog lijepog krajolika i šuma kojima prolazi. Naizgled obična željeznica Gyermekvasút (Dječja željeznica) od drugih se razlikuje po tome što će vam karte naplatiti – djeca. Mađarska je još 1947. godine zamislila željeznicu na kojoj bi radila djeca i na taj način stjecala odgovornost i radne navike. Takav projekt obuke mladih osmišljen je kako bi stekli samopouzdanje i nove vještine te bili ponosni na vlastita postignuća.

Kada je prvi put puštena u promet, mađarska željeznica imala je tri putničke linije, i gotovo je trenutačno postala hit. Gyermekvasút je s vremenom od oblika prijevoza prerastao u turističku atrakciju, a vagoni i linije su se obnovili.

Dječja željeznica - 2 Dječja željeznica - 2 (Foto: Profimedia)

Najduža na svijetu 

Trenutačno je Gyermekvasút sa svojih 11,7 km najduža dječja željeznica na svijetu, što je i zapisano u Guinnessovoj knjizi rekorda. Željeznica je u neprekidnom prometu otkako je prvih 3,2 km pruge svečano pušteno u promet 31. srpnja 1948. Dok vlakove voze odrasli, sve prometne i komercijalne usluge odgovornost su djece u dobi od 10 do 14 godina, koja rade pod nadzorom odraslih i u skladu s propisima Državnih željeznica Mađarske.

Željeznička ruta po imenu Majanski vlak ili Tren Maya gradi - 2 Zanimljivosti "Najveći građevinski projekt na svijetu": Grade li Meksikanci vlak spasa ili vlak smrti?

Hit u prosincu 

Dječja željeznica najpopularnija je početkom prosinca, kada nudi tematske vožnje za Sv. Nikolu, odnosno - Szent Mikulasa. Djeca se tom prilikom maskiraju u pomoćnike svetog Nikole i animiraju putnike pjesmom i igrom. Sveti Nikola za to vrijeme posjećuje svaki vagon kako bi svakom djetetu darovao vrećicu slatkiša. Dječja željeznica jedna je od omiljenih mađarskih izletničkih tura, a proteže se brdima od Széchenyihegya do Hűvösvölgyja, načičkanim vidikovcima, mjestima za predah u prirodi, kao i za edukaciju.

Izložba i suveniri

Na peronu kolodvora Hűvösvölgy tko želi, može posjetiti interaktivnu izložbu i doznati nešto više o povijesti uskotračne željeznice od početka do danas. Dječji željeznički muzej i suvenirnica posjetiteljima su također na raspolaganju.

Bunkeri na Črnomercu: Povijest, smeće i zaborav na putu između stanice i dućana Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 28 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 27 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 25 +31 Bunkeri na zagrebačkom Črnomercu - 24

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju