Osim ako niste ljubitelj kartografije, vjerojatno niste čuli za Henryja Charlesa "Harryja" Becka. Ali, gotovo te sigurno, a da to ni ne znate, vidjeli njegov utjecaj na kartama tranzitnih sustava u kojima se krećete i živite. Početkom 1930-ih, Beck, tehnički crtač, smislio je genijalan način prikaza dijagrama londonske podzemne željeznice, razgranatog željezničkog sustava britanskog grada, način koji je napustio mnoge konvencije tipičnog kartografiranja.

Umjesto da pokuša ugurati što je moguće više detalja, Beck je zapravo smanjio količinu uključenih informacija, svodeći ih na najnužnije stvari koje bi putnik trebao znati.

London metro London metro (Foto: Shutterstock)

"Karta je pojednostavila raspored linija povećavajući središnje područje u odnosu na okolne okruge i koristeći samo okomite, vodoravne i dijagonalne linije od 45 stupnjeva", objašnjava web stranica Londonskog transportnog muzeja. 

Kada je Beck 1931. predao svoj dizajn upravnom odboru Ureda za promidžbu londonske podzemne električne željeznice (UERL), isprva je odbijen. Ali nakon što je napravio neke manje izmjene, njegov model prihvaćen je godinu dana kasnije. Godine 1933. tiskano je 750 tisuća primjeraka Beckove karte i ubrzo je njegov modernistički dijagram postao glavni izvor za putnike podzemne željeznice i još uvijek je karta koju koriste stanovnici Londona i posjetitelji.

Dok su prijašnji dizajni karata zadržavali geografsku vjernost, Beck je shvatio da to nije osobito relevantno za putnike, kojima su linije, zaustavljanja i veze najvažniji. Karta koju je Beck napravio potaknula je više ljudi da koriste podzemnu željeznicu za kretanje po gradu jer je na ovaj način predstavljena kao racionalno, učinkovito i potpuno moderno prijevozno sredstvo.

Beck je nastavio usavršavati svoj dizajn karte tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, prije nego što je napustio državnu službu 1959. Kada nije radio na karti, također je dizajnirao plakate za London Transport, te crtao skice i karikature za časopis osoblja. Umro je 1974. godine.

Metropole mogu biti zelene: London dobio titulu grada-nacionalnog parka London, zelena strana grada - 1 London, zelena strana grada - 2 London, zelena strana grada - 3 +5 London, zelena strana grada - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju