Amerika nije samo blještavilo Los Angelesa, nije ni golemi New York, a niti egzotični Havaji. Amerika je ogromna, pa je čine i ne tako neke razvikane i daleke savezne države, a jedna od njih je i Aljaska. Ako ste spremni na avanturu i put vas nanese tamo, ovo su neka od mjesta koja bi svakako trebalo obići i doživjeti

Unutarnji prolaz

Ako tražite najbolji način za vidjeti neke od najljepših znamenitosti južne Aljaske, odlučite se na krstarenje Unutarnjim prolazom. Riječ je o zaštićenom vodenom kanalu koji prati niz uvala i to je jedno od najpopularnijih odredišta za krstarenje Aljaskom jer izbjegava često nemirno more i nudi doista zapanjujuće krajolike. Ovdje ćete svjedočiti krševitim fjordovima, prekrasnim plavim zaljevima i udaljenim dijelovima netaknute obale, a putem ćete ugledati i razne životinje poput grbavih kitova, tuljana i orlova krstaša koji lebde iznad.

Aljaska - 5 Aljaska - 5 (Foto: Getty Images)

Ketchikan

Ketchikan je živopisni gradić prožet poviješću Aljaske. Jedinstveni nadimak grada, "svjetska prijestolnica lososa", govori vam najviše o tome po čemu je grad najslavniji, iako je zlatna groznica također imala ogromni učinak. Dodatno, nekad je nosio i nadimak "Prvi grad" jer je bio prvi grad na koji je većina ljudi naišla na Aljasci, a prije stotinjak godina bio je i najveći grad ove savezne države.

Nijedan posjet njemu nije potpun bez šetnje ulicom Creek, gdje se povijesne zgrade nižu uz potok u kojem se mrijesti losos koji je oživio grad. U toplijim mjesecima (da, i one postoje) u gradu ima mnogo zabavnih stvari. Great Alaskan Lumberjack Show prikazuje snažne muškarce koji izvode nevjerojatne podvige poput kotrljanja trupaca i piljenja masivnih debala, dok su u blizini i veličanstveni slapovi Nacionalnog spomenika Misty Fjords udaljeni samo jednu vožnju hidroavionom.

Nacionalna šuma Tongass

Nacionalna šuma Tongass jedna je od najvećih umjerenih kišnih šuma na svijetu. Nekada se protezala sve do sjeverne Kalifornije, a ovo je ujedno i najveća nacionalna šuma u Americi. Nema kraja zadivljujućim pogledima i susretima s divljim životinjama koje će posjetitelji ovdje doživjeti, uključujući orlove krstaše, losose i bogat pogled na ledenjake. Blizina Juneaua i krstarenja Unutarnjim prolazom šumu čine lakom za posjetu te za šetnje šumskim stazama prekrivenim bujnom vegetacijom. Ovdje se nalazi i ledenjak Mendenhall, jedan je od najpoznatijih ledenjaka u državi. Možete ga vidjeti s lako dostupnih pješačkih staza, obilazaka avionom, a nekoliko staza pruža najbolji pogled na ovaj 29 kilometara dugački ledenjak.

Aljaska - 4 Aljaska - 4 (Foto: Getty Images)

Nacionalni park Glacier Bay

Od vrhova prekrivenih snijegom do blistavo plavog oceana, Nacionalni park Glacier Bay obuhvaća raznolik teren, a ujedno je i mjesto svjetske baštine i rezervat biosfere UNESCO-a, što vam govori ponešto o njegovoj važnosti. Više od 10 tisuća godina ljudske povijesti sudara se s milijunima godina zamršene geografije. Super je vijest i što je posjet Nacionalnom parku Glacier Bay potpuno besplatan.

Kao što njegovo ime može sugerirati, postoji više od 1000 različitih ledenjaka ovom nacionalnom parku. Smješten duž Unutarnjeg prolaza, samo jednog od desetaka razloga za krstarenje ovim područjem, ovo je područje najbolje istražiti brodom, jer se putnicima izbliza pruža pogled na ledenjake koji se odražavaju u moru. Vožnja kajakom još je jedan način da se povežete s prirodom u Glacier Bayu, klizeći pokraj golemih ploča leda, razigranih tuljana.

Nacionalni park Katmai

Postoji jedan veliki razlog zašto većina posjetitelja putuje do Nacionalnog parka Katmai, a to je susret (naravno, ne bliski) s prekrasnim medvjedima. Park ima jednu od najgušćih populacija medvjeda na Zemlji, a većina ovih medvjeda su grizliji koji hrle na poznate Brooksove slapove kako bi se gostili lososima pripremajući se za nadolazeći zimski san. Srpanj i rujan najbolje su vrijeme za svjedočenje ovoj epskoj sceni, gdje medvjedi hvataju losose. Ipak, da biste to doživjeli, morat ćete se prijaviti u Centru za posjetitelje i prije toga proći kratku "Medvjeđu školu“. Katmai je smješten na rubu Aleutskih otoka na početku poluotoka Aljaske, te je posve udaljen. Ovo je jedno od najdivljijih mjesta na Aljasci, s nepredvidivim vremenom, divljim životinjama i širokim planinskim vidicima, ali njegova surova ljepota samo pridonosi njegovoj čaroliji.

Anchorage

Anchorage je najveći grad na Aljasci, ali još uvijek zadržava duh države. Okruženi snježnim vrhovima, posjetitelji mogu iskusiti prirodu hodajući preko ledenjaka ili vozeći se motornim sanjkama. Grad je također jedno od najboljih mjesta za otkrivanje povijesti Aljaske kroz brojne gradske muzeje, kao što je Centar za domorodačku baštinu Aljaske.

Ovdje ne nedostaje stvari koje možete učiniti, što ga čini jednim od najboljih mjesta za posjetiti na prvom putovanju. Iz grada kreće i Iditaroda, legendarna utrka zaprežnih pasa koja završava u Nomeu. Biti u gradu na početku utrke u ožujku iskustvo je koje se doživi jednom u životu, a čak se možete okušati u vožnji saonica sa psima u bilo koje doba godine! Ako želite sudjelovati u još nekoj avanturi na Aljasci, prijavite se za ispiranje zlata u povijesnom rudniku zlata Crow Creek.

Aljaska - 3 Aljaska - 3 (Foto: Getty Images)

Fairbanks

Prikladno nazvan "Grad zlatnog srca", Fairbanks je bio u samom srcu zlatne groznice na Aljasci. Ako je ovo vaše prvo putovanje na Aljasku, ovo je grad koji ne smijete propustiti, jer je ovdje moguće doživjeti i famoznu polarnu svjetlost. „Muzej sjevera“ u Fairbanksu zaslužuje poseban posjet, a filmofili će moći vidjeti izbliza i slavni čarobni autobus iz filma "U divljini“. Kulturni centar Morris Thompson još je jedna izvrsna stanica ako ste zainteresirani za povijest Aljaske i sadrži zanimljive izložbe.

Visoko u oblacima: Znate li koje su zgrade najviše u New Yorku? New York, SAD New York New York, SAD +7 New York

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju