Vijugave cestice uz more, vidici koji ostavljaju bez daha, oštri klifovi na kojima se gnijezde galebovi i njorke, gusta magla koja se izmjenjuje s orkanskim vjetrovima i obilnim kišama - odvažite li se na trodnevnu šetnju primorskim putevima velikobritanske Cumbrije, doživjet ćete i mnogo više od toga.

Ta je regija donedavno potpuno ovisila o turizmu vezanom za jezera i Nacionalni park Lake District koji je ujedno i najveći nacionalni park u Engleskoj. Sada se turisti se više „sele“ na obalu u potrazi za drugačijim uzbuđenjima i doživljajima. Pandemija koronavirusa dovela je do procvata „ruralnog“ turizma i sada mnogi posjetitelji odlaze na manje poznata mjesta u potrazi za osamom.

Doputovati do grada Whitehaven najlakše vlakom je iz središte pokrajine, Carlislea. Zamislite samo kako bi bilo prošetati praznim plažama i promatrati galebove u letu. Na svom putovanju mogli biste sresti koloniju kormorana, fulmara i tupika, a imate li sreće mogli biste uočiti i delfine. Nastavite li dalje stići ćete do estuarija rijeke Esk na kojem se nalaze prave pješčane dine! Putovanje uglavnom završava u Silecroftu od kuda slijedi povratak vlakom.

Ljubitelji „drugačijih“ i manje razvikanih putovanja zasigurno će i više nego uživati u britanskoj obali. Naravno, to ne znači da treba preskočiti Lake District, jer svako putovanje donosi drugu perspektivu i nova iskustva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju