Visoko u Japanskim Alpama i okružena bujnim zelenilom i snježnim vrhovima, područje starih sela Gokayama je jedna od najzanimljivijih kulturnih znamenitosti Japana. Uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, Gokayama je poznata ne samo po svojoj okolici već i po pažljivo očuvanim seoskim kućama sa slamnatim krovovima.

A sada, što je uzbudljivo, možete odsjesti u tradicionalnoj seoskoj kući u Gokayami koja se nudi na Airbnbu. Točnije, kuća se nalazi u selu Suganuma koje broji devet kuća, što je prvi put u desetljećima da je selo Suganuma otvoreno za noćenje.

Gokayama - 3 Gokayama - 3 (Foto: Getty Images)

Oni koji budu imali sreće (shvatit ćete u nastavku teksta i zašto), saznat će kako je živjeti u jednoj od ovih nastambi (zavirite svakako u našu galeriju), koje su dio arhitektonskog stila nazvanog „gassho-zukuri“ koji datira stotinama godina unazad. No, iskustvo ne staje samo na boravku u Suganumi. Tijekom dvije noći gosti će također uživati u tradicionalnoj dobrodošlici uz ceremoniju ispijanja čaja, kao i sudjelovati u zanatskoj radionici i vidjeti japansku narodnu glazbu uživo.

Ipak, sve to zvuči krasno, ali konkretno za gore opisano iskustvo postoji nekoliko komplikacija. Naime, prijave su otvorene jednokratno i završile su, no zbog toga, ako vam se priča iz gornjih redaka svidjela, ne treba očajavati.

Gokayama - 5 Gokayama - 5 (Foto: Getty Images)

Naime, ako još uvijek želite posjetiti seosku kuću "gassho-zukuri", imat ćete priliku. Ovo svakako nije ni prvi ni jedini put da je jedna od nastambi otvorena za goste. Razasute su po Gokayami (koja ima oko 40 sela) i Shirakawa-gou, koji zajedno čine mjesto svjetske baštine UNESCO-a.

Također, postoji i mnogo drugih sela koja nude boravak u tradicionalnom ryokan stilu u "gassho-zukuri" seoskim kućama. No, ako baš želite rezervirati Sugunama farmhouse, možete je pratiti na ovoj poveznici i vidjeti kad će ponovno biti otvorena za rezervacije.

6 stvari koje vjerojatno niste znali o najvećem svjetskom kontinentu Azija - 1 Azija - 2 Azija - 3 +2 Azija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju