Ponza, otok koji se smjestio točno na pola puta između Rima i Napulja, može se pohvaliti čudesnim Pilatovim špiljama. No, za njih ipak nije zaslužna priroda. Naime, smatra se kako su one sjajni primjer starorimskog uzgajališta riba!

Špilje su bile ukopane u vulkansku stijenu otoka oko 1. stoljeća nove ere, a činile su pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promjenu vode, ali i premještanje riba iz jednog bazena u drugi. U rimsko doba na cijeni su bile murine, pa se čini kako su špilje služile upravo kao uzgajališta murina.

Treba reći i kako se špilje nalaze na posebnom mjestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekoć pripadala Augustu, pa se može zaključiti kako su bile osmišljene posebno za uživanje cara i njegovih gostiju u svježoj ribi. No, izgleda da nisu služile ni samo kao uzgajalište.

Naime, prije dvadesetak godina arheolozi su ovdje pronašli mramorni kip i nekoliko uljnih svijeća, a vjeruje se kako bi još neki kipovi mogli biti skriveni u zidovima. Sve to jasno govori, kako su špilje korištene u svrhu raznih proslava i rituala.

Ako se pitate odakle naziv, on je upravo referenca na Poncija Pilata, Naime, prema legendi, on potječe s ovog otoka, ili je bar svoju karijeru – započeo ovdje. Povjesničari baš i nisu sigurni u to, ali koga briga, legende uvijek privlače turiste...

Ono što valja napomenuti, ako se odlučite ići u razgledavanje, znajte da unutra ne možete ući, s obzirom da sve ture brodovima vas dovode do špilja, ali ne i u njih. No, tko zna, ako imate ronilačku opremu i nađete se u prilici, ne bi bilo loše zaviriti u Pilatove špilje!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju