Samci, zaboravite 14. veljače i usredotočite se na 14. travnja. Barem je tako u Južnoj Koreji, najboljem mjestu na kojem se može zateći samac na taj datum, poznat i kao Crni dan.

Svojevrsna je to odmazda za Valentinovo i sve poklone koje samci nisu dobili. Dodatna sol na ranu je ta što Koreanci slave čak dva Valentinova, jedan 14. veljače i drugi 14. ožujka. Tradicija je da onaj partner koji prima poklon u veljači, uzvraća poklon u ožujku, dok samci stoje sa strane i živčano promatraju.

No, i tome je došao kraj. Svake godine 14. travnja samci Južne Koreje okupljaju se i slave svoj dan u restoranima uz poseban specijalitet: jajangmyeon, tjesteninu s mesom i povrćem u crnom umaku. Mnogi će se prikladno i odjenuti u crno.

Dok neki na ovaj dan gledaju kao priliku da proslave svoje slobode i samački život, drugi ga koriste za ventiliranje i gunđanje s drugim samcima, uz utapanje u hrani. Srećom po njih, ova proslava neće ih skupo koštati jer jajangmyeon nije skupo jelo, a brojni restorani će na Crni dan ponuditi i velikodušne popuste.

Baš kao što je i Valentinovo postalo komercijalizirano, tako je i Crni dan postao svojevrsni spektakl prilikom kojeg se organiziraju natjecanja u jedenju jajangmyeona ili organiziraju brzi spojevi (speed dating).

Bilo da slavite ili tugujete, dobro je biti u Južnoj Koreji 14. travnja (ili ju dovesti u svoju kuću). Na kraju krajeva, ima li veće ljubavi od one prema hrani? Zaljubljen pogled u tanjur pun tjestenine sve govori.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju