Iako se mnogi otoci nazivaju „otocima ljubavi“, samo Ciprani s ponosom mogu reći kako je upravo ovdje, iz morske pjene rođena božica ljubavi i ljepote - Afrodita. Ipak, zadnju godinu se nije baš odveć putovalo, ali vjerujemo kako će se uskoro granice i otvoriti i stvari vratiti u normalu, pa zašto se onda, kao jedno od mogućih odredišta na popisu ne bi našao i Cipar?

Prvi put kad dođete na ovaj otok nije loše odabrati bazu, a dva grada koja se čine idealnima za tako nešto su Limassol i Larnaca, značajni gradovi na južnom dijelu otoka. Nakon malo uživanja u kulturi, lako je staviti sunčane naočale i uživati u toplom i ugodnom vremenu.

Svugdje na Cipru naići ćete na ostatke prošlih vremena, pa tako iz Larnace možete vidjeti ruševine Kitiona, grada države čiji ostaci sežu u 13. stoljeće prije Krista. Blizu je i bizantski dvorac, ali i legendarna i predivna crkva svetog Lazara iz 9. stoljeća. Naravno, za opuštanje služi masa restorana i kafića, gdje ćete uglavnom uživati u morskim specijalitetima.

S druge strane, Limassol obiluje arheološkim blagima. Na istoku nalaze se ruševine Amathusa, jednog od 10 originalnih otočnih kraljevskih gradova, a na zapadu ćete pronaći Kourion s antičkim amfiteatrom koji se izdiže ponad mora. Ova „slika“ je toliko magična, da se nalazila i na nekadašnjim ciparskim novčanicama, prije prelaska na euro. Naravno, isplati se „prolunjati“ i samim starim gradom, nakon čega ćete, kao i u slučaju Larnace, odabrati već neki fini restoran za ukusnu večeru.

Ipak, savjet je svakako vratiti se na priču o Afroditi i posjetiti grad Pafos. Upravo je ovdje, na obalama rođena spomenuta božica (i dan danas možete vidjeti „Afroditinu stijenu“), a ovdje ćete uz povijesna nalazišta pronaći fantastične plaže, ali i resorte za ljetovanje cijelih obitelji. Sam Pafos je podijeljen na dva dijela – donji i gornji grad. U gornjem ćete naći povijest, a u donjem zabavu, tako da, definitivno, Pafos nudi za svakog ponešto.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju