Central-Mid-Levels je najduži vanjski natkriveni sustav pokretnih stepenica na svijetu. Otvoren je 1993. godine u srcu užurbanog okruga Central na otoku Hong Kong te se prostire do opuštenijeg Mid-Level okruga. Pokriva udaljenost od 800 metara te se izdiže na 135 metara – od dna do vrha.

Sustav ne uključuje jedno neprekinuto pokretno stepenište. Naprotiv, podijeljen je na seriju od 20 pokretnih stepenica i tri pomičnih traka za hodanje. S 14 ulaza i izlaza možete ući i izaći na Central-Mid-Levels gdje god poželite.

Vožnja započinje na križanju između 100 Queens Road Central i ulice Cochrane, vodi preko ulice Wellington i terase Lyndhurst do puta Hollywood. Pokretnim stepenicama, potom možete se popeti s ulice Shelley do Conduit Roada u Mid-Levelsu.

Sustav je sveukupno dug 800 metara Sustav je sveukupno dug 800 metara (Foto: Profimedia)

Kompletna vožnja od dna do vrha traje otprilike 20-ak minuta i potpuno je besplatna. Ne samo da olakšava kretanje po brdovitom terenu, već vas vodi i blizu nekih popularnih restorana, barova, suvenirnica i trgovina u Hong Kongu.

U izgradnju ovog natkrivenog sustava pokretnih stepenica je utrošeno oko 220 milijuna kuna, a danas se njima služi oko 85.000 ljudi svaki dan. Dio šarma ovog pokretnog sustava stepenica, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju