U sjeverozapadnom dijelu Portugala, nedaleko od grada Brage i Nacionalnog parka Peneda-Gerês, sa širokim pogledom na Atlantik, nekada davno, davno izniknulo je mjesto Castro de São Lourenço koje danas izgleda kao da je usnulo usred šume.

Radi se o značajnom arheološkom nalazištu iz kojega se može saznati mnogo toga o životu na Pirinejskom poluotoku prije rimskih osvajanja. Zapravo, možete doslovno ući u neobične, okrugle kamene keltske kuće i kroz malene prozore vidjeti kako tisućljeća nestaju u trenu.

Izvrsno su očuvane ne samo te okrugle kuće u kojima su nekada živjeli obični ljudi, nego i obrambeni zidovi i javni prostori. Lokalitet su izgradila keltska plemena kasnije poznata pod imenom "Castro kultura", koja je svoj vrhunac doživjela u željezno doba.

Keltsko naselje

Castro de São Lourenço otkriven je u 19. stoljeću, ali su sustavna arheološka iskapanja započela tek 1980-ih . Danas znamo da je Castro de São Lourenço bio naseljen od 4. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća nove ere, kada su područjem zavladali Rimljani.

Castro de São Lourenço izvanredan je primjer arhitekture i urbanizma iz željeznog doba, a njegovi obrambeni zidovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Izgrađeni su od velikih kamenih blokova i pažljivo spojeni tehnikom suhozida, a oni nisu samo pružali zaštitu od neprijatelja, nego su i vrlo jasno određivali granice naselja.

Obrambenu funkciju naselju je dodijelio njegov strateški položaj - na uzvisini i sa otvorenim pogledom na ocean. Iako se ovdje nije odigrao nikakav važan povijesni događaj, ono što saznajemo o svakodnevnom život i društvenom uređenju i hijerarhiji, jednako je važno.

Castro kultura prepoznatljiva je po svome jedinstvenom arhitektonskom stilu s kružnim kamenim kućama i stožastim slamnatim krovovima, koje podsjećaju na domove nekih bića koja obično žive u slikovnicama i bajkama.

Zaboravljena kultura

Iskapanja su pokazala da su veće i složenije kuće pripadale eliti zajednice, dok su u onim jednostavnijim živjeli obični ljudi. Veliki središnji trg sugerira da je Castro de São Lourenço bio živa zajednica s potrebom za društvenim i(li) vjerskim okupljanjima.

Arheolozi su na ovom mjestu prikupili već veliku zbirku keramike, metalnih predmeta i drugih artefakata dočaravaju svakodnevni život stanovnika okruglih kuća. Pronađen rimski novac upućuje na to da su s Rimljanima trgovali, a primarno su se vjerojatno bavili poljoprivredom i stočarstvom.

Iako je mjesto napušteno u četvrtom stoljeću, ponovno je neko vrijeme bilo naseljeno u 16. i 17. stoljeću. Danas je ono, iako kameni, vrlo brbljav svjedok neke davne povijesti koji vas čeka u lijepim šumama jedinog portugalskog nacionalnog parka i ne može se dovoljno pohvaliti svojim vidikovcem odakle drži Atlantik na oku.

Grad studenata i užurbanog noćnog života: Europski dragulj koji će biti sljedeći hit Braga - 1 Braga - 3 Braga - 2 +5 Braga - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju