Na listi gradova koje smo odlučili istražiti nalazi se i Bruxelles. Svima nadaleko poznata prijestolnica Europske unije idealno je polazno mjesto za putovanja jer s aerodroma Charleroi možete pronaći jeftine povratne letove za gotovo sve destinacije. Ako se nađete u Bruxellesu zbog presjedanja ili vam je polazna stanica, evo kako iskoristiti vrijeme i što posjetiti u jednom danu.

Prijevoz s aerodroma do centra

Kad stignete u Bruxelles, belgijsku i europsku prijestolnicu, prvo ćete razmišljati o javnom prijevozu. Ako odlazite s aerodroma do centra, predlažemo vam da kupite autobusnu kartu iako je relativno skupa. Putovanje od aerodroma Charleroi do centra traje 1 sat, a cijena je povratne karte vrtoglavih 34 eura

Javni prijevoz po gradu

Centrom se možete kretati tramvajem, autobusom, podzemnom željeznicom ili pak vlakom. Naša je preporuka da ne kupujete običnu kartu, već da kupite kartu koja će vas za 24 sata stajati 7,50 eura, ali prije kupnje morate izraditi MOBIB karticu, koja stoji dodatnih 5 eura. U ovu cijenu uključen je neograničen broj putovanja u trajanju od 24 sata počevši od prve aktivacije.

Zanimljive činjenice o Bruxellesu

Jeste li znali da je The Brussels' International Airport jedna od najvećih prodavaonica, pazite sad, čokolade na svijetu? Zanimljivo je i da se tamo na kilometar kvadratni nalazi čak 70 restorana, stoga je gastronomska ponuda zaista velika. Grad je poznat i po tome što su mnoge poznate face kao što su Charles Baudelaire, Karl Marx, Victor Hugo i mnogi drugi ovdje pronašli utočište.

Klima je ovdje umjerena, zime blage, a ljeta kišna, stoga uzmite primjerenu odjeću ovisno o godišnjem dobu u kojem putujete. Zanimljivo je i da Belgija ima tri službena jezika, a to su nizozemski, francuski i njemački, dok se u Bruxellesu najviše govori francuski.

Po čemu je Bruxelles poznat?

Prvo što vam je sigurno palo na pamet nadaleko su poznati belgijski vafli. Prodaju se na mnogim lokacijama, u podzemnoj željeznici, čak i u kombijima, stoga ne propustite kušati tu deliciju. Trebate zapamtiti i to da je Bruxelles poznat po nacionalnom psu, odnosno briselskom grifonu, zatim po tajnom sastojku mnogih jela – klicama, ali i čipki i baršunu.

Što posjetiti u Bruxelles u jednom danu?

Dan započnite, naravno, nekim od tradicionalnih peciva. Prošećite se centrom i kušajte što se nudi. Obvezno posjetite zgradu Parlamenta, Grand Place, gradsku vijećnicu, crkvu sv. Nikole, kraljevski trg, Mont des Arts. Ako ste ljubitelj piva, posjetite neku od pivovara. Naša je preporuka Cantillon, pivovara osnovana davne 1900. godine.

Zaputite se i do Muzeja glazbenih instrumenata, za koji ćete ulaznicu platiti 10 eura. Prošećite se okrugom Sablon, a kada ogladnite, zaputite se prema restoranima Chez Leon ili Peck 47. Pofotkajte se kraj grafita, odnosno murala kojih je grad prepun i na što su posebno ponosni. Ipak, Bruxelles je mjesto u kojem su nastali Štrumpfovi.

Uživajte u Bruxellesu. Guštajte u vaflima i šarmu koji će vam pružiti. Vjerujemo da ćete se poželjeti ponovno vratiti, samo na nešto duži period.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju