Nakon što smo nedavno posjetili slap Krčić kod Knina, kojim se rijeka Krčić Ulijeva u Krku, daljnji tok Krke vodi nas do prekrasnog jezera Brljan. Od grada Knina udaljen je oko 20 kilometara i lako je doći do vidikovca autom.

Carski pogled

Jezero Brljan ima više imena, pa neka vas to ne buni. Zapravo se zove Ćorića jezero, a znaju ga i kao Bjelober. No kako se na njemu nalazi i slap Brljan, danas se cijelo jezero često naziva jednostavno – Brljan.

Tok rijeke Krke u ovom dijelu krase slapovi Bilušića buk prije jezera, te Manojlovac, Rošnjak i Miljacka nizvodno od jezera.

Manojlovački slap sa svim svojim sedrenim barijerama ukupne je visine oko 60 metara, dok je najveća barijera, tj. glavni slap visok čak 32 metra. To ga čini najvišim, a mnogi će reći – i najljepšim, slapom na Krki.

Pogledu nisu mogli odoljeti ni austrijski car Franjo Josip i njegova supruga, carica Elizabeta Austrijska, koju pamtimo pod nadimkom Sisi. Tome u spomen podignuta je ploča koja podsjeća na aristokratski trenutak iz 1875. godine, a stijena iznad nje dobila je ime Careva glava.

Nizvodno od Manojlovca nalaze se slapovi Rošnjak i Miljacka, poznata po istoimenoj hidroelektrani, ali i špiljama u kojima živi čovječja ribica.

Antički biseri

Sa strane kanjona rijeke Krke nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Burnum i ostaci prapovijesne gradine u Puljanima.

Smatra se kako je Burnum izgrađen u 1. stoljeću poslije Krista te dodatno proširen kasnije, a obuhvaća i amfiteatar u mjestu Ivoševci koji je mogao primiti barem 6000 gledatelja. Naime, ovdje su svojedobno bile smještene rimske legije.

Danas ćete Burnum lako prepoznati po kamenim lukovima koji i dalje uspravno stoje sami u polju, a poželite li saznati više, tu je i Arheološka zbirka Burnum.

Ovdje je i veliko nalazište (pred)rimske keramike, pa tako staza predstavlja svojevrsno putovanje u daleku prošlost, usnulu u raslinju i malim pašnjacima s mediteranskim štihom.

Ne tako davnim vremenima svjedoče napušteni mlinovi koji, premda više nisu u upotrebi, čine prizore ljepšim i romantičnijim onako umotani u raslinje na vodi.

Ako želite panoramski pogled na jezero i okolne šume, na sjevernoj strani kanjona u blizini državne ceste oko Burnuma nalazi se lijepi vidikovac sa stolovima i klupama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju