„Duša Sardinije leži na brežuljcima na kojima su razbacana sela. Tamo, žene peku kruh kraj starih peći, vinari proizvode svoje napitke od grožđa naviklog na tvrdoglavo tlo, a pastiri vode svoja stada kroz doline u potrazi za onom florom koja će dati tako poseban sir. Više ovaca nego ljudi hoda ovim otokom. Ovdje sve ima svoj identitet…“

Tako je pisao Matt Goulding u svojim lutanjima Italijom, nakon što je primijetio koliko se Sardinija ističe svojom kulturom od susjedne „čizme“. Stanovnik Sardinije najprije će se identificirati sa Sardinijom, a tek onda Italijom.

Upravo ovdje, na drugom najvećem otoku Mediterana, pronašli smo Bosu. Bosa je gradić šarenih fasada i srednjovjekovnog šarma, smješten na zapadnoj obali Sardinije sa svojih 8 000 stanovnika.

Iako se s godinama razvio iz sela u pravu malu urbanu sredinu, zadržao je onu seosku pitomost i šarm. I danas ga čuvaju stari bastioni i masivni dvorac na brdu izgrađen u 12. stoljeću. Nad rijekom Temo se nadvija stari rimski most i sve odiše nekim davnim vremenima.

Bacite li pogled na grad iz daljine, očarat će vas šareni nered koji čine njegove male zgrade i kuće s fasadama raznih boja. Po tome je Bosa i poznata.

Stanovništvo se i dalje bavi poljoprivredom (naročito ribarstvom), tako da ovdje možete računati na finu, zdravu, domaću hranu. Glavne ulice pune su slatkih restorančića u kojima nema sutra: mediteranska kuhinja i čaša dobrog vina uz živahne i raspjevane Talijane bit će recept za odmor iz snova. U Bosi se svi poznaju i dobri su domaćini.

Bosa je grad koji ćete brzo upoznati – malen je i obilazak cijelog grada ne iziskuje puno vremena. Stoga je savršen za one koji vole polagano putovanje, upijanje lokacije i druženja s domaćima.

Okružen je prekrasnom prirodom, te baš zbog toga lokalne vlasti ne forsiraju nagli razvoj turizma. Kako sami kažu, svaki projekt vezan uz turistički rast oprezno proučavaju i prilagođavaju lokalitetu jer je potrebno vrlo malo da se učini šteta na obali Sardinije.

Prekrasne plaže i duge obale, mirne šume iz kojih već čujemo zrikavce i netaknuta priroda… Bila bi šteta narušiti ovaj mediteranski zen.

Za one malo nemirnije tu su brojne vodene aktivnosti poput jedrenja, surfanja, pa čak i plivanja s dupinima.

Dobro je povezan s većim mjestima, a do glavnog grada Sardinije (Cagliarija) imate dva sata vožnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju