Ako ste 18-godišnjak iz Europe koji želi besplatno putovati, ovo bi mogao biti vaš sretan dan. Europska unija dijeli desetke tisuća besplatnih karata za vlak (točnije 35 tisuća), nudeći mladima priliku da istraže povijest dobre stare Europe.

Program nazvan DiscoverEU, otvoren je za one koji će 1. srpnja imati 18 godina i žive u državi članici Europske Unije ili iz zemlje koja je uključena u program Erasmus. Dakle, uz EU zemlje, u benefitima programa moći će uživati i osamnaestogodišnjaci s Islanda, iz Lihtenštajna, Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Vlak - 2 Vlak - 2 (Foto: Getty Images)

Sve što trebate učiniti jest prijaviti se putem interneta prije 29. ožujka, proći provjeru prihvatljivosti koja će vas pitati o vašoj dobi i nacionalnosti te ispuniti kviz s višestrukim odgovorima o EU s pet pitanja. Od vas će se također tražiti da kažete kako planirate iskoristiti besplatne karte za vlak ako ih osvojite.

Možete odabrati putovati sami ili s grupom do pet prijatelja. Oni koji budu izabrani dobit će besplatnu kartu za željeznicu koja im omogućuje sedam dana putovanja vlakom unutar jednog mjeseca između 15. lipnja 2023. i 30. rujna 2024. U nekim slučajevima, ako putnik živi u udaljenom području ili na otoku, također će u kombinaciju biti uključene i karte za trajekt i let.

Pobjednici će dobiti i Europsku karticu za mlade na godinu dana, što im daje nebrojene popuste diljem EU-a uključujući lokalni prijevoz, smještaj, hranu, učenje, sportske aktivnosti, posjete muzejima i još mnogo toga.

Izabrani sretnici će se odabrati na način da će biti određena kvota putnih karata za svaku zemlju. Ako zemlja ima manje prijava od dodijeljene kvote, preostali pobjednici birat će se iz država s većim brojem prijavljenih. Kandidati će biti filtrirani na temelju njihove prijave i odgovora na kviz te raspoloživog budžeta. Ako ima više prijavljenih koji ispunjavaju uvjete nego što ima karata, tada će vrijediti ona „tko prvi, njegova djevojka“.

Dakle, ako želite putovati Europom bez da platite ijedan cent, nemojte čekati, već prijavu ispunite čim prije.

Bez žurbe: Spori vlak koji zapravo nikome ne treba, ali svi se žele njime provozati Nilgiri Nilgiri - 3 Nilgiri - 2 +1 Nilgiri
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju