Nacionalni park Beit Guvrin-Maresha u Izraelu nalazi se svega sat vremena vožnje južno od Jeruzalema, pa je zgodna ideja za jednodnevni izlet a razlog je i više nego dobar: cijelo ovo područje nazivaju „Zemljom tisuću špilja“.

Ostaci koje su arheolozi pronašli ovdje sežu sve do antičkih vremena, a uključuju židovsko groblje, helenistički grad, obrambene zidove i tornjeve, cisterne za vodu, rimsko-bizantski amfiteatar, bizantsku crkvu, kupelji, mozaike i špilje u kojima su se ukapali mrtvi.

Štoviše, ovaj dio spominje se i u samoj Bibliji kao stari grad Maresha, čiji su ostaci također i danas vidljivi. Nakon što je uništena u 1. stoljeću, na njenom mjestu podignut je novi grad kojeg su Rimljani nazvali „Gradom slobodnih“.

Osim što je impresivna količina pronađenih artefakata i što se čini da bi uz malo renovacije ovdje mogli komotno početi živjeti (no naravno, to nije dozvoljeno), posebno su impresivne brojne špilje u koje možete zaviriti.

Ističu se svojim oblicima i svrhama, pa su tako neke služile za ukop pokojnika. Neke od tih špilja posebno su urešene i oslikane pa šećući njima imate dojam kao da ste u nekoj podzemnoj galeriji ili nečijem udobnom i lijepo uređenom stanu.

Tu je i oko 800 špilja u obliku zvona, a ponegdje je čak 50-ak njih povezano podzemnim hodnicima, stubištima i prolazima, tvoreći ogromnu podzemnu mrežu. Ovdje su se također skladištile cisterne za vodu i kamenje za mljevenje maslina. Svakako najimpresivnija špilja je ujedno i ona najveća: Špilja svete Ane, ili danas poznata kao Mavokh, što na hebrejskom znači Labirint.

Značaj i ljepotu ovog mjesta prepoznao je i UNESCO koji je Beit Guvrin uvrstio na popis svjetske baštine, a vi ju možete doživjeti po cijeni ulaznice od oko 62 kune za odrasle i oko 30 kuna za djecu. Park je otvoren tijekom proljeća i ljeta do 17 h, a od listopada do travnja do 16 h svaki dan osim petkom i praznicima kada radi skraćeno.

Znate li priču o Maslinskoj gori? Vrt iz najslavnije knjige svijeta odaje počast trojici Hrvata Maslinska gora, Jeruzalem - 1 Maslinska gora, Jeruzalem - 2 Maslinska gora, Jeruzalem - 5 +1 Maslinska gora, Jeruzalem - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju