Lopar, mjesto na sjeveru otoka Raba, zapravo je poluotok na otoku. Nizak je, zelen i pješčan pa izgleda kao da ga je netko zalijepio na stjenoviti otok-domaćin. Mirisna loparska šuma u kojoj rastu borovi, mirte i črnike seže sve do mora u čak 22 slikovite uvale.

Rajska plaža sigurno je najpoznatija ne samo loparska nego i rapska plaža. Pravo joj je ime Veli mel (mel znači pijesak), a Rajska je zapravo bila plaža u susjednoj uvali Livačina, ali joj je Veli mel zbog turizma ukrao ime.

Rajska plaža pješčana je plaža duga kilometar i pol koja doista izgleda impresivno pa je zato često uvrštena i na razne popise najljepših jadranskih i svjetskih plaža. Ipak, mnogi su ostali razočarani kada su je posjetili. Ne samo zbog gužve, jer u sezoni je ovdje doista čovjek na čovjeku, nego i zbog toga što se tamo baš i nećete okupati. Hoćete, ako imate volje pješačiti po kipućem muljevitom plićaku dok ne uspijete zaplivati. Ako ste stariji od 4 godine i kantica i lopatica vam i nisu baš napete, na Rajskoj vrlo brzo nećete znati što biste sa sobom. Osim ako igrate odbojku na pijesku ili baš volite dobiti sunčanicu.

Ali na samom kraju Rajske plaže, iza vodenih tobogana na njezinu južnom dijelu, upravo tamo gdje se Lopar hvata za rapske stijene gole od velebitske bure, smjestila se mala oaza – savršena bezimena plaža (zapravo, zove se Podrapost, ali nitko se tim imenom ne služi) za one koji vole biti blizu svih sadržaja, a opet bi - i zaplivali.

Nećete ni ovdje baš sasvim izbjeći pijesak, ipak ste u Loparu, ali bar ćete iz mora izaći čisti, a i možete se osušiti na molu pa nećete imati osjećaj da ste spremni za pohanje.  

S pogledom na Rajsku plažu, ali uz bistro i duboko more, smjestio se i beach bar Trstika koji vam nudi sve što biste mogli poželjeti. Mnogi ovdje dođu prije svega zato što je ovo mjesto označeno kao plaža za pse, a oni su naravno dobrodošli i u Trstiku - dapače, tu će ih uvijek čekati zdjelica svježe vode, a vlasnici mogu uživati u kavi ili koktelima u lijepo uređenom i ugodnom ambijentu stvorenom za uživanje i opuštanje, uz nenametljivu muziku koja poziva na pravi ljetni chill.

Ovdje se smije sve – možete plesati, možete drijemati, možete slaviti, a možete se samo izležavati na ležaljkama u ugodnom hladu. A ako ste željni avanture, na samo par koraka možete birati između svih mogućih zezalica na vodi.

Atmosfera je uvijek sjajna, opuštena i vesela pa ćete se i vi i vaši četveronožni članovi obitelji uvijek osjećati dobro i dobrodošlo, a iz detalja kojima Trstika obiluje, duhovitih poruka i udobnog namještaja za uživanje, jasno je da je to i bila ideja ovog bara na plaži.

Točno ovdje počinje i jedna od dviju Premužićevih rapskih planinarskih staza, ona koja gleda na svoju velebitsku sestru, Zavižan i Alan. Ako odlučite ljeti se prošetati tom stazom, po povratku nema bolje nagrade od skoka u more pa osvježavajućeg pića u udobnoj ležaljci dok su vam umorna stopala uronjena u meki pijesak. 

Do ove plaže i Trstike morate doći pješice kroz autokamp San Marino, ali možete i pristati brodicom. Ili pedalinom, ako njome bježite s Rajske plaže.

Sunce u Loparu zalazi na drugoj strani pa odavde nećete moći gledati kako pada u more, ali jednako je lijepo vidjeti Velebit kako se prije mraka oblači u odijelo nestvarne ružičaste boje.

  Čudesne fotografije Rajske plaže: Pogledajte "loparska čudovišta" iz zraka Festival skulptura u pijesku - 4 Festival skulptura u pijesku - 3 Festival skulptura u pijesku - 2 +1 Festival skulptura u pijesku - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju