Jeste li znali da je Finska nedavno proglašena najboljom zemljom za uživanje u prirodi? O njezinim ljepotama puno se pisalo, a ona skriva još mnogo destinacija koje tek valja otkriti. U nastavku vas upoznajemo s Europskom destinacijom izvrsnosti – Wild Taiga.

Gdje se smjestila Divlja Tajga?

Divlja Tajga, službenim nazivom Wild Taiga, smještena je na istočnoj granici Finske. Obuhvaća područja i okolicu gradova Kuhmoa i Suomussalmija. Savršen je primjer bogate tradicije i kulture. Zelene šume, čista voda i raznolik divlji svijet glavna su joj obilježja.

Mjesto drevne predaje

Ovo mjesto odigralo je veliku važnost za stvaranje finskog nacionalnog epa Kalevale. Upravo na tom području znameniti finski filolog Elias Lönnrot sakupljao je usmenu finsku predaju. Mnogobrojni pisci naveli su Kalevalu kao djelo koje je imalo utjecaj na njihovo stvaralaštvo, a najzanimljiviji od svih je J. R. R. Tolkien čiji je Silmarillion inspiriran Kalevalom. Za sve koga zanima Kalevala, ona je predstavljena posjetiteljima u sklopu različitih zanimljivih događaja, festivala, izložbi tijekom cijele godine. Za više informacija o Kalevali možete posjetiti Informacijski centar Juminkeko u Kuhmu.

Nevjerojatan divlji svijet iz prve ruke

Divlja Tajga poznata je po svom, kao što joj sam naziv sugerira, divljem svijetu. Ondje ćete susresti medvjede i vukove koju su rijetki ili su izumrli u drugim dijelovima Europe. Osim njih možete susresti jelene, vjeverice, dabrove i velike ptice grabljivice. Najbolje je od svega to da u vođenoj ekskurziji možete promatrati i fotografirati divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju. Sezona eksurzija započinje buđenjem medvjeda krajem travnja i traje sve do kraja jeseni. Koje još aktivnosti možete ondje raditi? Za ljubitelje vanjskih aktivnosti postoje brojne pješačke rute koje su dostupne tijekom godine. Također, možete se zabaviti trekingom, pecanjem, branjem gljiva i borovnica, lovom, vožnjom kanua i raznolikim safarijima. Ljubitelji prirode sigurno će uživati u Nacionalnom parku Hossa koji je poznat po umjetnosti na stijenama pećina koja datira još iz kamenog doba.

Zimska bajka

Ako tražite za sebe drugačiji doživljaj zime, ovo mjesto moglo bi biti upravo ono što tražite. Pozicija na sjeveru Finske podrazumijeva da je ondje uvijek dovoljno snijega u zimi za vožnju sa sobovima i snowmobiling. Zapravo, ovi najistočniji dijelovi Finske imaju najviše snijega u zimi. Skijanje i pješačenje u snijegu odlični su načini za istraživanje prirode u zimi. Oni koji traže uzbuđenje brzine, uživat će u vožnji ledenom stazom.

Najzanimljiviji događaji ipak su u srpnju

Srpanj je pun događaja. Na početku započinje Sommelo Ethno Music Festival koji okuplja entuzijastične suvremene etno glazbenike i tradicionalne pjevače. Poslije toga dolazi Festival Kuhmočkog komornog orkestra koji se održava gotovo više od dva tjedna, a privlači tisuće glazbenih fanova. To je jedan od najvećih i najvažnijih festivala u Finskoj. Što je najbolje od svega, ove koncerte izvode na otvorenom u prirodi.

Smjestite se u kolibici u prirodi

Za smještaj imate više opcija. Možete se smjestiti u hotelima kraj jezera ili u kolibici u prirodi. Želite li se bolje povezati s prirodom, a i nešto jeftiniji boravak, preporučujemo smještaj u kolibicama jer se može naći upola jeftiniji smještaj nego li u hotelima. Naravno, uvijek postoji opcija da se smjestite u privatnom smještaju. Koji god smještaj izabrali, Wild Taiga vas svojom prirodom, kulturom i dobrim domaćinima sigurno neće ostaviti ravnodušnima.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju