Arhitektura nas oduvijek oduševljava, i kad pomislimo da smo već vidjeli sve, ugledamo nešto poput ovog čuda. Kako u urbanom središtu napraviti da sve buja od zelenila, otkrili su u kanadskom Torontu.

U Torontu uskoro započinje gradnja stambenog kompleksa Orca, čiji dizajn potpisuje tvrtka Safdie Architects. Sastojat će se od devet nebodera namijenjenih uglavnom za stanovanje koji će biti povezani parkom, a sve to bit će izgrađeno iznad željeznice!

Zelena će se površina nalaziti na više razina iznad sto metara široke i osamsto metara dugačke pruge koja vodi do željezničke postaje Union Station, ukupno će biti velika čak četrdeset hektara i na njoj će se osim parkova nalaziti trgovine i drugi sadržaji.

Jedan od nebodera bit će poslovna zona, a u ostalima će se nalaziti ukupno tri tisuće stanova. Na gornjim katovima stanovi će imati i pripadajuće vrtove.

Arhitekti su tim projektom željeli ponuditi rješenje za problem barijere između kvartova King West Community i okruga uz more koje sada dijeli željeznički kompleks. Ideja je bila povezati te dijelove grada usput nudeći stanovnicima, a i posjetiteljima sadržaje poput kafića, restorana i trgovina.

Tvrtka Safdie Architects potpisuje poznati kompleks Habitat 67 u Montrealu, a na ovom će projektu surađivati s tvrtkom PWP Landscape Architecture, krajobraznim arhitektima koji su zaslužni za uređenje Salesforce Parka u San Franciscu, zelenih terasa iznad tranzitnog centra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju