Tijekom povijesti mnogi su velebni gradovi nastajali i nestajali. Stare su civilizacije nestajale zbog prirodnih katastrofa, klimatskih promjena i ratova i o nekima od njih danas znamo jako malo dok su neke ostavile tragove svog postojanja sve do danas.

1. Petra

Ovaj grad u južnom Jordanu bio je glavni grad Nabatejskog kraljevstva koje je postojalo od 4. stoljeća prije nove ere do 106. godine nove ere. Petra je bilo važno mjesto na ruti začina i svile, mjesto na kojem su se nalazili trgovci iz Rima, Grčke, Egipta, Indije i Kine. Grad je ukopan u stijenu kanjona Wadi Musa. Vodovodni sustav tako je izgrađen da sadrži keramičke cijevi i nevjerojatan je primjer korištenja hidraulike. Pala je u zaborav kad su se promijenile trgovačke rute, a ponovno je otkrivena 1912.

2. Machu Picchu

„Izgubljeni grad Inka“ ponovno je pronađen u dolini Urubamba u Peruu 1911. Svojedobno je bio jedno od najvažnijih središta carstva Inka a gradom dominira hram posvećen bogu sunca. Veliki kameni blokovi poslagani su bez ikakvog veziva! Danas je Machu Picchu na popisu zaštićene Svjetske baštine i velika je turistička atrakcija.

3. Pompeji

24.8.79. datum je kada je Vezuv eruptirao i zatrpao veliki grad Pompeje zajedno s njegovih desetak tisuća stanovnika. Gusti dim, čađa, pepeo i zemlja „zamrznuli“ su cijeli grad zajedno s građanima u vremenu. Grad je pao u zaborav i ponovna su iskopavanja započela u 18. stoljeću. Danas brojni posjetitelji odlaze u Pompeje udahnuti dašak divno očuvane povijesti.

4. Teotihuacan

Samo 30 - tak kilometara od Mexico Cityja nalaze se ove piramide iz 2. stoljeća prije Krista. Svojevremeno je Teotihuacan bio najmoćniji grad u regiji a protezao se na oko 10 kilometara površine. Grad se ponosio piramidama, palačama i hramovima i iako danas mnogo znamo o toj drevnoj kulturi, mnoge stvari ostaju misterij.

5. Ctesiphon

Neke od najstarijih svjetskih civilizacija razvile su se u Mezopotamiji u Zapadnoj Aziji. Ta regija danas obuhvaća prostore Sirije, Kuvajta, Iraka i Turske. U 6. stoljeću jedan od najvećih gradova bio je Ctesiphon u blizini današnjeg Bagdada. Danas je od grada ostala samo Taq Kisra, kraljeva palača. Smatra se da je Ctesiphon bio inspiracija za grad Isbanir iz 1001 noći.

I tri hrvatska predstavnika na popisu: Abu Dhabi najsigurniji je grad na svijetu u 2021. godini Doha, Katar Taipei, Tajvan Quebec, Kanada +6 Dubai

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju