Tijekom povijesti mnogi su velebni gradovi nastajali i nestajali. Stare su civilizacije nestajale zbog prirodnih katastrofa, klimatskih promjena i ratova i o nekima od njih danas znamo jako malo dok su neke ostavile tragove svog postojanja sve do danas.

1. Petra

Ovaj grad u južnom Jordanu bio je glavni grad Nabatejskog kraljevstva koje je postojalo od 4. stoljeća prije nove ere do 106. godine nove ere. Petra je bilo važno mjesto na ruti začina i svile, mjesto na kojem su se nalazili trgovci iz Rima, Grčke, Egipta, Indije i Kine. Grad je ukopan u stijenu kanjona Wadi Musa. Vodovodni sustav tako je izgrađen da sadrži keramičke cijevi i nevjerojatan je primjer korištenja hidraulike. Pala je u zaborav kad su se promijenile trgovačke rute, a ponovno je otkrivena 1912.

2. Machu Picchu

„Izgubljeni grad Inka“ ponovno je pronađen u dolini Urubamba u Peruu 1911. Svojedobno je bio jedno od najvažnijih središta carstva Inka a gradom dominira hram posvećen bogu sunca. Veliki kameni blokovi poslagani su bez ikakvog veziva! Danas je Machu Picchu na popisu zaštićene Svjetske baštine i velika je turistička atrakcija.

3. Pompeji

24.8.79. datum je kada je Vezuv eruptirao i zatrpao veliki grad Pompeje zajedno s njegovih desetak tisuća stanovnika. Gusti dim, čađa, pepeo i zemlja „zamrznuli“ su cijeli grad zajedno s građanima u vremenu. Grad je pao u zaborav i ponovna su iskopavanja započela u 18. stoljeću. Danas brojni posjetitelji odlaze u Pompeje udahnuti dašak divno očuvane povijesti.

4. Teotihuacan

Samo 30 - tak kilometara od Mexico Cityja nalaze se ove piramide iz 2. stoljeća prije Krista. Svojevremeno je Teotihuacan bio najmoćniji grad u regiji a protezao se na oko 10 kilometara površine. Grad se ponosio piramidama, palačama i hramovima i iako danas mnogo znamo o toj drevnoj kulturi, mnoge stvari ostaju misterij.

5. Ctesiphon

Neke od najstarijih svjetskih civilizacija razvile su se u Mezopotamiji u Zapadnoj Aziji. Ta regija danas obuhvaća prostore Sirije, Kuvajta, Iraka i Turske. U 6. stoljeću jedan od najvećih gradova bio je Ctesiphon u blizini današnjeg Bagdada. Danas je od grada ostala samo Taq Kisra, kraljeva palača. Smatra se da je Ctesiphon bio inspiracija za grad Isbanir iz 1001 noći.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju