Neobična atrakcija u Engleskoj podijelila je mišljenja javnosti. Takozvani "Anđeo noževa" moderna je skulptura izložena u gradu Oswestry i blago rečeno – teško ju je ne primijetiti.

Visoka osam metara, sastoji se od čak 100 tisuća noževa koji, zabodeni u skulpturu, nalikuju na perje krila. Noževe su donirale tvrtke i pojedinci. Dio noževa donirala je čak i policija iz svoje baze dokaza, a čak 30 posto noževa imalo je tjelesne tekućine na sebi.

O čemu se radi? Umjetnik Alfie Bradley, koji je 2018. godine izradio ovo veličanstveno, ali i uznemirujuće djelo, imao je želju prenijeti i snažnu poruku. Skulptura sastavljena od noževa trebala je upozoriti javnost na rastući problem nasilja i njegovih posljedica na zajednicu, a sve je objedinjeno parolom "Save a life, surrender your knife" (Spasi život, predaj svoj nož).

Više od 80 obitelji javilo se umjetniku sa željom da u spomenik ugraviraju i svoje poruke. Nažalost, riječ je o onim obiteljima koje su izgubile člana zbog nasilja tj. ubojstva počinjenog nožem.

Otkako je predstavljena javnosti, skulptura izaziva strastvene reakcije. Mnogi podržavaju umjetnikov rad i poruku koja šalje, no neki na cijeli projekt gledaju kao vrlo uznemirujuć.

Kako god bilo, skulptura je krenula na turneju: od Liverpoola do Birmnighama, proputovala je velik dio Engleske i do sada ju je posjetilo gotovo milijun ljudi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju