Neobične formacije santi leda i impresivni prizori na površini mora nisu rezervirani samo za putnike na dalekim ekspedicijama. U kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador stanovnici naizgled običnih priobalnih naselja imaju posebnu privilegiju. A kada ovdje iznajmite apartman s pogledom, shvatit ćete na što mislimo.

Ova pokrajina poznata je po santama leda koje „plove“ po susjedstvu. Variraju od malih do ogromnih, a neke od njih mogu biti visoke i po nekoliko metara. Jedna od poznatijih pojavila se prije nekoliko godina i prišla samoj obali. Zahvaljujući svojoj monumentalnosti dobila je prigodan nadimak „Mamutica“.

Njeno putovanje na jug potrajalo je čak pet godina. U prosjeku se ovdje kreću brzinom od sedam kilometara godišnje. Zvuči sporo, ali zapravo je riječ o jednim od najbržih santi na svijetu.

Obično plove prema jugu (ako negdje ne zapnu, doslovno) a putem se otapaju sve dok potpuno ne nestanu s površine. No, ne zaboravimo da je 90% ledenjaka zapravo ispod površine – otuda i izraz da je nešto „samo vrh sante leda“.

Sante se pojavljuju uglavnom u proljeće, pa stanovnike svake godine razvesele između travnja i lipnja kada su često vidljive i s obale. Od oko 40 000 santi koje se otkinu s grenlandskog ledenjaka, između 400 i 800 njih stigne do kanadske pokrajine gdje ih možete vidjeti.

Najbolji način za doživjeti ih u punom sjaju je razgledavanje santi leda brodom, što organiziraju lokalne agencije. Najbolje je prepustiti se njima jer oni prate položaj santi (koji se mijenja) i znaju vas usmjeriti u područja gdje ih u tom trenutku ima više. Ova mjesta dobila su prikladna imena: Aleje santi leda.

Agencije također paze na sigurnost putnika jer se velikim santama nije preporučljivo previše približavati. A osim santi leda, ovdje u posjet dolaze i kitovi te brojne vrste ptica, pa vaš izlet može neplanirano postati i jedna od najljepših avantura života.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju