Iako nije na baš svakoj turističkoj karti Francuske, posebno među putnicima koji prvi puta putuju u ovu predivnu državu, Albi je mjesto o kojem morate razmisliti želite li istražiti najbolje od Zemlje Galskih Pijetlova. Albi se nalazi u regiji Tarn, oko sat vremena izvan Toulousea. To je mali, ali užurban grad s mnoštvom trgovina i restorana. Rimski mostovi protežu se na rijeci Tarn koja se klanja ispred rustikalne tvrđave te katedrale Svete Cecilije. Katedrala je impresivna sama po sebi, s raskošno oslikanim stropom i vrtovima s pogledom na rijeku.

Dolazak u Albi

Putovanje vlakom od Toulousea traje oko sat vremena, a okvirna cijena povratne karte je oko 13 €. Albi Ville je glavna željeznička stanica i udaljena je oko 15 minuta hoda do starog dijela grada. Iz Pariza svakodnevno vozi vlak do Albija. Do grada se također može doći za oko 2 sata i 30 minuta iz Lourdesa i Montpelliera i to automobilom.

Većina posjetitelja u Albi dolazi na jednodnevan izlet iz Toulousea, dok lokalci često ovdje posežu na vikend. Ovo je biskupski grad, a sama katedrala Svete Cecilije nalazi se na UNESCO-ovoj listi zaštićene kulturne baštine. Najbolji način da istražite Albi je da uživate u laganoj šetnji jer tako možete najbolje lutati gradom i otkriti kutke kojih nema u turističkim vodičima. Grad je pun slikovitih zabačenih ulica koje vas pozivaju na istraživanje, a vjerujemo da ćete lagano pronaći male zabačene pivovare i restorane u kojima možete isprobati razne kulinarske specijalitete.

Istražite grad kroz tematske šetnice

Postoje tri glavne rute oko grada, za koje vam treba u rasponu od 45 minuta do sat vremena. Prva od njih je staza kroz povijesni centar koja vas vodi oko najznačajnijih atrakcija starog dijela grada. Ovo je "obavezna" šetnja koja traje oko 45 minuta i bogata je predivnim kulturnim atrakcijama. Druga najpopularnija ruta za istraživanje grada je ona uz obalu rijeke. Za obilazak cijele rute potrebno je oko sat vremena hodanja, a ruta je prekrasna za razgledavanje povijesnog grada iz drugog kuta. Mnoge fotografije koje vidite kada na internetu pretražujete Albi snimljene su upravo na ovoj ruti i to najčešće s vidikovca s druge strane rijeke.

Posjetite katedralu Sv. Cecilije

Ova gotička katedrala smatra se najvećom katedralom sagrađenom od cigle na svijetu. To je najposjećenije mjesto i jedna od najvećih atrakcija tog područja. Katedrali nedostaju mnoge značajke dizajna koje se tradicionalno viđaju u katedralama, te umjesto toga na prvi pogled izgleda više kao tvrđava ili citadela. Katedrala je središnja točka grada, što ne čudi kada se uzme u obzir da je sam zvonik visok 78 metara. Bogate rezbarije, geometrijski uzorci i grandiozna umjetnička djela koja se nalaze u katedrali sigurno će vas oduševiti. Ulaz u katedralu je besplatan, no ne uključuje dodatni audio vodič koji dolazi uz nadoplatu.

Muzej Toulouse-Lautrec

Osim po moćnoj katedrali, Albi je najpoznatiji po tome što je rodno mjesto poznatog umjetnika i slikara Henrija de Toulouse-Lautreca. U gradu su vrlo ponosni što mogu kazati kako je genijalni slikar potekao iz Albija, a obavezna postaja vam je i muzej koji prikazuje rad Toulouse-Lautreca koji je najpoznatiji po svojim plakatima i slikama koje prikazuju kabare Moulin Rouge. Mnoga njegova zapažena djela izložena su u muzeju koji se nalazi u palači Berbie. Bez obzira na to jeste li zainteresirani za umjetnikova djela ili ne, isplati se ući u muzej zbog njegovog nevjerojatnog ambijenta.

Palača Berbie izvorno je izgrađena kao rezidencija za biskupa i trebala je djelovati kao simbol moći grada. U palači se nalaze i nevjerojatni vrtovi kojima se može pristupiti besplatno. Ulaz u stalni postav muzeja košta 9 eura po odrasloj osobi. Ovaj trošak je uključen u Albi city pass. Audio vodiči su dostupni za dodatnih 4 eura i dolaze na francuskom, engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku.

Most Pont Vieux

Osim katedrale, ovaj most je potencijalno najveća znamenitost Albija. Most Pont Vieux doslovno se prevodi kao stari most. Nudi nevjerojatan pogled na katedralu i grad. Kružna obala rijeke i okruga vodi vas preko mosta Pont Vieux što je izvrsna prilika za fotografiranje.

Gastronomska ponuda grada

Albi ima nekoliko izvrsnih restorana koji poslužuju niz lokalnih specijaliteta, uključujući foie gras i francusku juhu od luka. Ako imate ograničeni budžet, svakako pogledajte menu du jour – dnevni meni. Obično uključuje tri slijeda i nudi nekoliko izvrsnih ponuda. Posjetite restoran La Temporalite, u blizini muzeja Toulouse-Lautrec. Ovdje ćete pronaći razumne cijene te zaista ukusnu hranu.

Poželite li sami pripremiti nešto u vlastitom apartmanu, savjetujemo vam da svoje namirnice kupite na lokalnoj tržnici. Svatko tko je ikada posjetio Francusku zna da je ovo zemlja koja se jako ponosi svojom hranom! Albi nije ništa drugačiji i posjetitelji ne bi trebali propustiti tržnicu na otvorenom. Održava se svakog utorka i subote ujutro na Place Fernand Pelloutier. Ne zaboravite svoju torbu dok pregledavate organsko voće i povrće, ukusne sireve i drugu hranu s farmi okolnih naselja.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju