Kako prenosi portal Timeout, iz Albanije nam stižu zbilja lijepe vijesti. Naime, tamošnje vlasti odlučile su zaštititi prirodne ljepote, pa će „divlja rijeka“ Vjosa biti proglašena nacionalnim parkom.

Posljednja europska preživjela „divlja rijeka“ u Albaniji bit će pretvorena u nacionalni park, čime će se zaštititi od budućeg razvoja i onečišćenja. Vi se vjerojatno odmah pitate što je zapravo „divlja rijeka“ i nije li većina rijeka prilično divlja? Pa, divlja rijeka je ona koja je ostala blizu svog prirodnog, slobodnog stanja. Pojam se obično odnosi na vodene putove koji nisu pregrađeni i tako teku bez puno ljudskog uplitanja.

Vjosa - 5 Vjosa - 5 (Foto: Getty Images)

Albanska rijeka koja će uskoro postati nacionalni park zove se Vjosa i teče u Jadransko more. Neće biti zaštićena samo Vjosa: nekoliko njezinih pritoka također će uskoro doći pod okrilje onoga što će postati prvi europski „nacionalni park divljih rijeka“.

Status nacionalnog parka Vjosa dolazi na kraju desetljeća duge kampanje konzervatorskih skupina. Tijekom posljednjih pet godina, rijeka je sve više bila ugrožena od strane skupina koje žele izgraditi hidroelektrane, pa se nadamo da će je novi status rijeke zaštititi od razvoja brana, spriječiti je da se zagadi i pomoći u zaštiti vrsta unutar nje.

U svakom slučaju, svaku ekološku inicijativu uvijek radosno pozdravljamo, pa ni ova nije iznimka.

Rastopljena duga: Čudesna rijeka do koje je pristup nekoć bio strogo zabranjen Cano Cristales - 4 Cano Cristales - 1 Cano Cristales - 2 +1 Cano Cristales - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju