Od veličanstvene katedrale do najljepših gradskih trgova, Strasbourg, prijestolnica Božića, poziva vas da sudjelujete u najljepšem od svih praznika. Strasburški božićni sajam najstariji je u Francuskoj i jedan od najstarijih u Europi.

Tijekom božićnog sajma ambijent u Strasbourgu doista je jedinstven. Više od 300 drvenih koliba, raspoređenih po različitim trgovima u gradu, pozivaju vas na neka očaravajuća otkrića u bajkovitoj atmosferi! No, uz Strasbourg, božićne aktivnosti sele se i na okolna mjesta, a na vama je dakle da ovog prosinca posjetite Strasbourg, prijestolnicu Božića, gdje ćete doživjeti priču koja se svake godine iznova osmišljava, a najvažnije, priču koja je odoljela testu vremena od 1570. godine!

Pročelja i ulice grada prekrasno su ukrašeni, izlozi svjetlucaju, mirisi cimeta i začina lepršaju zrakom vraćajući sjećanja na djetinjstvo, a iz crkava odzvanjaju božićne pjesme. Tijekom prosinca Strasbourg je jedan od najosvjetljenijih gradova u Europi. Ulice, kuće, prozori i balkoni svjetlucaju svjetlima i ukrasima svake godine sve originalnijim nego prošle.

Svake godine trideset metara visoko božićno drvce na Place Kleberu ukrašeno je šarenim ukrasima i svjetlucavim svjetlima. Taj osnovni simbol "Strasbourga, prijestolnice Božića" također je najviše okićeno božićno drvce u Europi. Stotine trgovaca i obrtnika zauzimaju 300 koliba postavljenih gotovo posvuda u središtu grada. Posjetitelji se mogu pripremiti za Božić s originalnim darovima, unikatnim predmetima za ukrašavanje božićnog drvca i tradicionalnim poslasticama, poput božićnih kolačića zvanih bredle i kuhanog vina.

Posjetite Selestat, dom božićnog drvca

U Alzasu, a posebno u Sélestatu, božićno drvce ima posebno mjesto u srcima građana. Zaputite se u Humanističku knjižnicu (Bibliothèque Humaniste) kako biste vidjeli prvi pisani spomen božićnog drvca, u pažljivo čuvanom starom dokumentu. 1521. Sélestatski gradski računovođa uzeo je svoje pero i napisao unos u gradske računovodstvene knjige koji će mu priskrbiti mjesto u povijesti. Zabilježio je trošak od 4 šilinga za plaću šumara, koji su čuvali jele u gradskoj zajedničkoj šumi. Dodao je da će stanovnici grada moći uzeti jelku iz šume da je okite "kao što se radilo od pamtivijeka".

Božić iz bajke u dvorcu Haut-Koenigsbourg

Uronite u bezvremensku božićnu atmosferu u dvorcu Haut-Koenigsbourg! Krenite na veselo putovanje kroz povijest i običaje Božića kroz stoljeća uz aktivnosti, događaje i tematske izložbe. Prošećite se uskim uličicama dvorca okruženi božićnim drvcima okićenim jabukama i hostijama baš kao u srednjem vijeku. Čarolija se nastavlja s dvije božićne večeri u srcu tvrđave. U sumrak slijedite šetnju s lampionima kroz dvorac u iznimnoj atmosferi. Dvorac Haut-Koenigsbourg nalazi se oko 60 kilometara vožnje od centra Strasbourga.

Noćni Božić s noćnim čuvarom Turckheima

Tijekom prosinca možete upoznati noćnog čuvara u šarmantnom vinskom selu Turckheim nedaleko od Strasbourga. S trorogim šeširom, helebardom, svjetiljkom i rogom, noćni bi čuvar pomno motrio na selo, proglašavao satnice i uvodio red na ulicama. I danas se tri stražara izmjenjuju nad Turckheimom. Pratite ih dok vam pričaju povijest grada u šetnji ispunjenoj anegdotama i alzaškim pjesmama. Podružite se s tradicijom i dođite poslušati želje stražara u ponoć 31. prosinca.

Srednjovjekovni Božić u Ribeauvilléu

Vratite se u prošlost uz srednjovjekovne božićne svečanosti u srcu grada ministranta! Selo Ribeauvillé priređuje zapanjujuću predstavu za sve uzraste: vino i ječmeno pivo, tradicionalni plesovi, žongleri, seljaci, ulični umjetnici, pa čak i gutači vatre sudjeluju u slavlju. U središtu grada dražesni štandovi na tržnici prepuni su rukotvorina i ukusnih lokalnih proizvoda, a sve to naravno u srednjovjekovnom ozračju. Pripremite se za odlazak u srednji vijek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju