Bali, ova prekrasna indonezijska destinacija, često se prikazuje kao raj na Zemlji. Smještena između Indijskog oceana i Javanskog mora, otok nudi prekrasne plaže, bujne rižine terase i kulturološku raznolikost. Međutim, unatoč svojoj privlačnosti, Bali nije za svakoga. Postoje razlozi zbog kojih se nekim putnicima možda neće svidjeti.

U nastavku vam donosimo deset potencijalnih razloga zašto vam se Bali (možda) neće svidjeti.

1.Gužve i promet

Bali je postao iznimno popularna turistička destinacija, što znači da su gužve i promet sve češći problem. Posebno ako planirate rentati auto u glavnom gradu pokrajine Denpasaru i popularnim plažama poput Kute. Ako želite izbjeći gužve, već za nekoliko dolara dnevno možete unajmite skuter s kojim ćete biti brži. Imajte na umu – sigurnost je na prvom mjestu!

2. Svi idu na Bali

Otok se sve više komercijalizira, što znači da ćete naći mnogo trgovina, restorana i hotela koji se orijentiraju prema turistima. To će zasigurno umanjiti osjećaj autentičnosti, no i dalje je moguće pronaći lokalne dućane s autentičnom dušom.

3. Visoki troškovi

Dođi na Bali – prejeftino je! Iako Bali može biti pristupačan za neke, visoki troškovi smještaja, hrane i aktivnosti mogu iznenaditi one koji su očekivali povoljnu destinaciju. Kad tome pridodamo i cijenu avionske karte – i nije baš tako jeftino. Naravno, ako planirate tamo ostati mjesec dana, unajmiti sobu ili stan na duži period, sigurno će biti povoljnije nego slični smještaj u nekoj europskoj destinaciji – no ipak – i on košta.

4. Vremenski uvjeti

Monsunska sezona može donijeti obilne kiše i poplave, što može narušiti planove za odmor. Pametno planirajte vrijeme odlaska na ovaj raj na Zemlji.

5. Izazovi s infrastrukturom

Usprkos porastu turizma, infrastruktura na Baliju nije uvijek dorasla izazovima. Česte su elektroenergetske poteškoće i problemi s vodoopskrbom. U boljim hotelima ne bi trebali imati te probleme, no ako ste smješteni kod lokalaca, računajte da se to može dogoditi.

6. Turističke zamke

Bali ima svojih ljepota, ali mnogi putnici se žale na komercijalizirane "turističke zamke" koje su izgubile svoj šarm. Kao i svugdje u svijetu, tako i na Baliju neki ljudi pokušavaju izmamiti zadnji euro od vas. Unaprijed pitajte za cijenu, ako niste sigurni koliko nešto košta, i nemojte pretpostavljati da je sve jeftino.

7. Kulturološki jaz

Otok je dom bogate kulture i tradicije, ali kulturološki jaz može biti izazov za putnike koji nisu upoznati s balineškim običajima. Možda ćete ostati šokirani razlikom u higijenskim uvjetima ili hranom, no u svakom slučaju budite spremni na razliku.

8. Napučene plaže

Iako su plaže Balija poznate, neke od njih su izrazito napučene. Ako tražite mir i osamu, možda ćete se osjećati nelagodno na nekoj od popularnih plaža.

9. Zagađenje i očuvanje okoliša

Porast turizma dovodi do problema s očuvanjem okoliša i zagađenjem. Plaže su često pretrpane smećem, baš kao i ulice koje će vas voditi do plaža.

10. Turistička sezona

Najbolje vrijeme za posjetiti Bali je suho razdoblje, ali tada je i najviše turista. Ako želite izbjeći gužve, morat ćete putovati izvan sezone, ali riskirate lošije vremenske uvjete.

Unatoč ovim potencijalnim nedostacima, svojom prirodnom ljepotom i bogatom kulturom. Važno je imati realna očekivanja i pažljivo planirati kako biste iskoristili svoj boravak na ovom prekrasnom otoku.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju