Britanski avanturist Graham Hughes koji drži rekord jer je posjetio gotovo sve zemlje svijeta bez letenja, prepričao je nedavno svojaputnička iskustva. Priznao je da su  Iranci najljubazniji narod na svijetu, a Sejšeli država u koju je najteže bilo ući.

Odgovarajući na pitanja na popularnoj stranici Reddit, Graham Hughes prisjetio se kako je proveo točno četiri godine i 31 dan na putu, s ciljem prikupljanja novca za humanitarnu organizaciju WaterAid.

 

A photo posted by Graham Hughes (@grahamdavidhughes) on


Svoju životnu misiju ispunio je 26. studenog 2012., ušavši u novooformljeni Južni Sudan, nakon čega se kopnenim i morskim putovima vratio u rodni Liverpool.
Svi vi koji mislite da je za ovakvo putovanje potreban ogroman budžet, Hughes je dokazao suprotno. Naime, on je imao na raspolaganju tek 100 funti tjedno, a tijekom putovanja doživio je doista neke zapanjujuće trenutke.

 

A photo posted by Graham Hughes (@grahamdavidhughes) on


Svjedočio je, primjerice, polijetanju jednog od posljednjih Space Shuttleova, probio je američku blokadu kako bi posjetio Kubu, u Gabonu se pridružio Bviti plemenu, plivao s meduzama na otoku Palau i popeo na vrh Keopsove piramide u Gizi.

Za vrijeme putovanja nekoliko puta je uhićen pa čak završio u zatvoru na Zelenortskim otocima gdje su mislili da je trgovac ljudima, ali i u Kongu jer im se po Hughesovim riječima, 'nije svidio njegov izgled'.

Najljepšu stvar je doživio u Iranu, gdje je jedna starija gospođa za vrijeme vožnje u autobusu mobitelom pozvala unuka koji zna engleski, kako bi mu on objasnio da ga ona poziva na doručak jer se bojala kako ne pozna nikoga i mogao bi ostati gladan.

Najteže mu je bilo doći do Sejšela, zbog njihova geografskog položaja, ali i činjenice da je do njih išao brodom, a to je područje gdje su rizici od napada somalijskih gusara najveći. U zemlju je tako uspio ući tek iz trećeg pokušaja - brodom iz Indije.

Na kraju cijele priče, Graham Hughes se nakon nekoliko prijepora uspio upisati i u Guinnessovu knjigu rekorda, kao osoba koja je obišla najviše zemalja bez korištenja usluga avionskog prijevoza.

 

 

A photo posted by Graham Hughes (@grahamdavidhughes) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju