Zašto York? Svega nekoliko gradova na svijetu može konkurirati Yorku svojom poviješću i karakterom. Ovaj slikoviti priobalni grad, okružen starim zidinama, ima fascinantno porijeklo koje se proteže unatrag 2 tisuće godina.

Ovdje su se krunili rimski carevi, a od tada grad je lijepo ostario. Od staklenih vitraja na srednjevjekovnoj katedrali do rimskih cesta koje se ovdje protežu, povijest je nezaobilazan faktor ovog grada. U centru, u kojem skoro pa nema prometa, naići ćete na zaljubljenike u pivu kako nesmetano lutaju od pive do pive. Svako skretanje u novu ulicu činit će vam se kao da ste otkrili novi segment iz bogate povijesti grada. No unutar lijepo klesanog kamena, bogato urešenih crkvi i popločenih ulica, pronaći ćete živahan centar grada u kojem se svjetski poznati dizajneri tuku za prostor s pubovima i kafićima, galerijama i delikatesnim dućanima. Sve ono što je prosječnom turistu potrebno. Jedan od najstarijih britanskih gradova prepun je muzeja, kazališta, atrakcija ali i restorana. A isto tako ovaj grad savršen je kao baza za istraživanje britanske obale i njenih malih gradova.

Kada posjetiti ovaj grad?

U Yorku ne postoji sezona. Tijekom cijele godine, bez obzira na vrijeme, festivali i događanja privlače mnoge posjetitelje, povjesničare, šopingholičare ali i zaljubljenike u sport i hranu. Ali ipak ljeto i proljeće mogu se izdvojiti kao doba godine kada ovaj grad ugošćuje najviše posjetitelja i ujedno je najskuplje razdoblje tijekom godine. No za razliku od mnogih drugih gradova, York posebno zaživi tijekom jeseni i zime. Hladan, a magičan, obasjan svjetiljkama i posebnom atmosferom. Zamislite blijedi mjesec kako se diže iznad sjene katedrale, večernje ulice ispunjene zvukom zvona. Mnogi pubovi imaju terase koje su grijane kako biste mogli uživati u pivu ili čaju uz topli ugođaj vatre, nakon šetnje.

Što vidjeti?

Samo lutajte. Bilo gdje. I promatrajte. Isprve nećete moći vjerovati što vidite, pročelja starih zgrada koja odolijevaju zubu vremena i ponosno pokazuju svu svoju raskoš. Prošećite kroz srednjevjekovnu ulicu Shambles koja se proteže paralelno uz ulicu Low Petergate, koja je poznata po tome što je bila poprište bitke Rimljana s Britancima. Lutajte ulicom sve dok ne stignete do katedrale i do ulica koje ju okružuju. Nakoln duge šetnje red je da se i dobro pojede. Gurmanski centar grada definitivno su ulice Fossgate i Walmgate, u kojima se nalazi restorani za svačiji okus. Dopustite da vas ove ulice odvedu do Nacionalnog željezničkog muzeja, ali i do mnogobrojnih malih zanatskih pivovara.

Kako bilo da bilo, York je grad koji se uzdiže iznad kozmopolitskih destinacija i svojem posjetitelju nudi posebnu čar i novi način uživanja u povijesti, istraživanju i hrani. Ako život pruži ruku i povede vas putem Yorka nikako nemojte propustiti priliku i prošetati srednjevjekovnim ulicama kojima su nekada šetali brojni engleski plemići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju