O najzatvorenijoj zemlji svijeta već smo pisali u više navrata. Tako smo vas upoznali s izgledom sjevernokorejskih kafića, predstavili sablazno praznu i nedovršenu 'zgradurinu', a i intervjuirali svjetskog putnika, koji je s nama podijelio iskustva života u zemlji kojom čeličnom rukom upravlja Kim Jong Un.

Upravo diktator Kim, u zadnje vrijeme nastoji svoju zemlju promovirati i što je više približiti strancima, pa je u Koreji niklo nekoliko hotela, u kojima mogu odsjesti samo stranci. Kad kažemo nekoliko, mislimo na njih osam, koji se svi nalaze u glavnom gradu Pyongyangu.

Jedan od njih je hotel Ryanggang koje vlasti predstavljaju kao ponos zemlje. Međutim, stranci koji su imali (ne)sreću odsjesti u njemu, baš i ne dijele takvo mišljenje. Naime, na stranici Tripadvisor, čiji korisnici između ostalog ocjenjuju i hotele diljem svijeta, ponos glavnog grada prilično je loše prošao. Gotovo svi gosti ističu grozne krevete u depresivnim sobama, prljave kupaonice, a i doručak koji je sve samo ne bogat i ukusan.

Naravno, stalni problemi su redukcije struje i vode, a mi u nastavku donosimo neke od komentare gostiju vezanih uz hotel.

'Ovaj hotel je šokantan. Kreveti su toliko neudobni i tvrdi da je vjerojatno udobnije spavati na podu. Razmišljao sam što bih pozitivno mogao reći o ovom hotelu, ali odgovor je: ništa'.

'U sobama se nalazi veliki televizor, ali samo s jednim programom na kojem voditeljica hvali Kim Jong – Una. Čista propaganda'.

'Nestanak struje je česta pojava i traje 5 do 10 minuta. U sobama sve izgleda kao je 'ispala' iz sedamdesetih, a naša soba je imala i stari drveni radio koji izgleda kao iz filmova o Jamesu Bondu'.

'Kad smo stigli, rekli su nam kako tople vode ima od 9 do 11 navečer. Kasnije smo otkrili kako je to laž, jer je nije bilo cijeli dan. Također, prilično je hladno jer se čini kako grijanje i ne postoji. Cijeli dan smo hodali u kaputima, a čini se kako u zgradi uopće nema radijatora'.

U svakom slučaju, čini se kako će dragi vođa morati još puno uložiti u turizam, ako slučajno planira da Sjeverna Koreja jednog dana postane popularna turistička destinacija. Naravno, onoliko popularna koliko zemlja u kojoj je ograničen pristup Internetu i ljudi nikad nisu čuli za Elvisa, može i biti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju