Iako se većina, kad razmatra Međimurje kao destinaciju za odmor ili izlet, okreće prvenstveno gornjem Međimurju, donje isto ima svog konja za trku. Nepregledne ravnice i pregršt obradivih površina vješto su isprekidane očuvanim šumama, ribnjacima i potocima. Prelog, jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, destinacija je koja se polako nameće izletnicima i putnicima namjernicima.



Smješten na lijevoj obali Drave, Prelog ubrzano gazi divovskim koracima prema svojoj poziciji na turističkoj karti Međimurja i Hrvatske. Iako se ne može pohvaliti činjenicom da ima bazene i luksuzna odmarališta, Prelog je grad koji ćete odabrati, ako želite aktivno provesti svoj dan u prirodi, istodobno uživajući u lokalnoj gastronomiji.

Povijest grada seže još u vrijeme kad su ovim područjem lutala plemena Panona i Sereta u potrazi za svojim domom. Početkom 1. stoljeća na ovim su se područjima pojavili i Rimljani. Tako ovdje postoje tri lokaliteta rimskih vila rustica, koje su arheolozi smjestili u 3. stoljeće.

Bogat život odvijao se stoljećima, ali prvi spomen Preloga potječe iz 1264. godine, kada kralj daruje zemlju i posjed grofa Lankerta hospitesima koji su naseljavali ovo područje. Tim naseljavanjem Prelog je postao važno obrtničko i trgovačko središte. Tijekom 16. i 17. stoljeća u mnogim se dokumentima spominje kao najveće naseljeno mjesto između Mure i Drave.

Da je gospodarstvo oduvijek bilo u fokusu stanovnika ovog kraja govori i podatak da se u Prelogu tijekom 18. stoljeća otvara velika svilana i započinje uzgoj dudova svilca. Ova tvornica bila je centralna svilana za donje Međimurje, iz kojeg potječe poznata svetomarska čipka, ali i tvornica koja je svilom opskrbljivala bečki dvor, Mađarsku i Italiju. Paralelno s razvojem svilarstva, u Prelogu otvara se i preloška solana i kreće proizvodnja soli.

Razvoj gospodarstva pratila je i potreba za otvaranjem bankarskih institucija. Tako je 1873. godine u Prelogu otvorena najstarija međimurska banka pod nazivom Donjomeđimurska štedionica d.d. Razdoblje tijekom i između dva svjetska rata bilo je razdoblje stagnacije tijekom kojeg su Prelogu oduzete mnoge upravne funkcije te je sveden na okvire mjesne zajednice. No to ne znači da je prestao rasti i razvijati se u gospodarstvu te je danas Prelog upravno, gospodarsko, obrazovno i kulturno središte donjeg Međimurja.

Turistička ponuda grada veže se pretežno uz rijeku Dravu i akumulacijsko jezero HR Donja Dubrava. Od povijesnih lokaliteta važno je spomenuti župnu crkvu iz 1334., čiju je unutrašnjost oslikao slavni talijanski umjetnik Alojzije Belli, a oltarne pale Giacomo Barollo. U dvorištu crkve, tijekom 1997., otkrivena je kružna kula koja predstavlja arheološki nalaz od najvećeg značaja za sam grad.

> Preuzmite besplatni turistički vodič za Međimurje

Na ulazu u Prelog rimsko je nalazište Ferenčica koje datira u 3. stoljeće. Iako nedovoljno istraženo, lokalitet je od iznimnog značenja jer potvrđuje prisutnost Rimljana na ovom području na samom početku prošlog tisućljeća.

Akumulacijsko jezero HE Donja Dubrava svojevrsno je međimursko more, a Prelog je pravi priobalni grad. Uz područje grada, a prateći tijek akumulacijskog jezera, nastala je sportsko rekreacijska zona predviđena za bavljenje sportom i aktivnostima na vodi. Tu je i marina (da, Prelog ima svoju marinu) u kojoj je moguć vez plovila i restoran u kojem možete uživati u specijalitetima s roštilja. Neposredno kraj marine moguće je postavljanje šatora i kampera te i na taj način iskusiti ljepote boravka u međimurskoj prirodi.



Marina Prelog dom je dvaju klubova koji vam na dva potpuno različita načina nude pogled na prirodu donjeg Međimurja. Nautički klub "Labud" pružit će vam mogućnost upoznati se s vodenim površinama jezera, rijeke Drave, ali i okolnih jezera i potoka, dok ćete u zmajarskom klubu "Rode" moći uživati u panoramskom preletu preko Međimurja.

Prelog je idealna polazišna, ali i završna točka za sve ljubitelje u biciklizam. Tijekom godine organizira se nekoliko biciklističkih manifestacija kojima je cilj dovođenje biciklista u ovaj grad. Mnogi od njih ponovno se vraćaju kako bi uživali u blagodatima i stazama ovog kraja.

Lokalnu gastronomiju možete istražiti u hotelima Prelog i Panorama. Prelog se nalazi u samom centru, dok je Panorama smješten u sklopu sportsko rekreacijskog centra DG Sport.

Najsvjetliji primjer lokalne gastronomije i njenog spoja s inovativnom kuhinjom najbolje ćete moći doživjeti u restoranu Prepelica, koji se nalazi u susjednom mjestu Otok tek kilometar, dva udaljen od Preloga. Meso z tiblice, temfanje, pretepeni grah i neizostavna međimurska gibanica samo su mali dio bogate ponude restorana koji je na ponos svih tamošnjih stanovnika.

Oni željni drugačijih okusa svoje će mjesto pronaći u jednoj od mnogobrojnih pizzerija i burgeraja u samom gradu. Jedna od takvih je bistro i pizzerija Rosa koja se nalazi u središtu grada. Ovdje ćete moći pojesti neki od najboljih hamburgera i pizza u gradu.

Prelog je nepravedno zapostavljen od turista koji dolaze u Međimurje. Sama činjenica da se uz njega nalazi najveće akumulacijsko jezero u gradu dovoljno govori o mogućnostima koje se pružaju svim posjetiteljima. Bilo da ste u potrazi za jednodnevnim izletom ili vikend destinacijom, Prelog je mjesto koje će vas oduševiti i pružiti vam nebrojene mogućnosti za aktivan odmor ili uživanje u prirodnim ljepotama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju