Projekt „skulpture Uskršnjih otoka“ okuplja stručnjake koji već dulje vrijeme pažljivo iskapaju preko 1000 skulptura diljem otoka, kako bi otkrili tajne ovih mističnih kipova i ljudi koji su ih izgradili.

Iskapanja su povezala stvaranje skulptura sa raznim ceremonijama. Tako je ispod jedne skulpture pronađena kamena rezbarija na kojoj se jasno vidi kanu, odnosno vaka, jedino tadašnje sredstvo prijevoza, kojim su prvi stanovnici ovog otoka na njega i doveslali s "obližnje", preko 2.000 kilometara udaljene - Polinezije.


U tlu oko skulptura pronađen je i crveni pigment koji dokazuje da su graditelji u početku ove gigantske kipove - i bojali. Svi kipovi ispod površine zemlje, na leđima imaju uklesane simbole koje arheolozi još uvijek nisu uspjeli odgonetnuti.

Pitanje koje se i dalje nameće, kako su stanovnici Uskršnjih otoka uspjeli izgraditi tako veličanstvene kipove? Moderna civilizacija nije na to još dala odgovo - poznato je samo da su zbog prevelikog obožavanja ovog kulta uspjeli porušiti gotovo sve šume, i tako si gotovo ugroziti egzistenciju. Da ne spominjemo koliko ih sad više muče vjetrovi s Pacifika...


Jesu li i Uskršnji otok i Havaji dio pacifičke Atlantide, odnosno zemlje Mu, tko je i zbog čega radio 7-metarske kipove i "sadio" ih po otoku, te još jako puno pitanja - danas nemaju odgovor. Ali barem možemo uživati u prekrasnim fotografijama s otoka u južnom pacifiku i njegovom nevjerojatnom prošlošću. Jednoga dana i otići tamo, zar ne?

Više detalja potražite na ovom linku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju