Ako spadate u one koji bi plavo vrlo rado zamijenili brojnim nijansama zelene, za vas smo pretresli jednu od sve popularnijih destinacija u srcu zelene Hrvatske – Plitvičke doline!

O Plitvicama svi već mnogo znamo, ali koliko ste čuli o jednako čarobnoj okolici našeg najstarijeg Nacionalnog Parka i njegovim bliskim susjedima? Vjerujemo nedovoljno, pa krenimo do Rakovice, općine zbog koje vrijedi produžiti boravak na Plitvicama.

Ova mala općina na sjevernom ulazu u Nacionalni park važi za turistički najposjećeniju destinaciju s najvećim brojem noćenja u Karlovačkoj županiji, a razlog tome je što turisti u sve većem broju otkrivaju Plitvičke doline. Dolaze tokom cijele godine, zadržavaju se po nekoliko dana i uživaju u svemu što im ponuda ovog kraja nudi – a toga je zaista pregršt.

Mnogo je toga što ovdje možete raditi da biste zaista kvalitetno ispunili svoj odmor i otišli s brdom uspomena i fotki, a mi smo izdvojili neke od ponuda aktivnog sadržaja koje su nam zapele za oko.

Jahanje

Slobodno kretanje po prirodi i suživot s njom obogaćuje i smiruje čovjeka, a u sam vrh aktivnosti koje vas mogu vratiti iskonskoj prirodi jest terensko jahanje. Jahanje nam je svima postalo nažalost poprilično udaljeno iskustvo koje vidimo uglavnom na TV-u, a zaista za to nema razloga kada samo sat vremena od Zagreba možete uživati u jahanju „do mile volje“.

Na području Plitvičkih dolina aktivno djeluju čak 4 konjička kluba, a rute kojima će vas provesti izgledaju kao iz filma!

Adrenalinski sportovi i druženje s impozantnim jelenima

Za one koji bi nakon umirujućeg jahanja željeli ubrzati krv u žilama tu su brojne adrenalinske aktivnosti u sklopu adrenalinskih parkova. Od zip linea iznad Korane, do paintballa i svladavanja brojnih adrenalinskih poligona.

Osim adrenalinskih sportova možete se družiti i s jelenima i raznim domaćim životinjama u njihovom prirodnom staništvu, na nekoliko lokacija, pogodno za mirnije obiteljsko druženje i obilazak bez gradskog stresa i vreve.

Biciklizam

Biciklističke staze prolaze cijelim područjem Plitvičkih dolina, a vozeći se biciklom propedalirati ćete kroz šume, brežuljke, sela, i vidikovce idealne na snimanje fotki. Možete birati između lakših i težih ruta ovisno o kondiciji, a nama se posebno sviđaju rute koje prolaze pokraj prekrasnog Starog grada Drežnika za kojeg vam predlažemo da ga i posjetite.

Baraćeve špilje

U sklopu Plitvičkih dolina nalaze se i popularne Baraćeve špilje, za posjet kojima morate izdvojiti nekoliko sati. Naime, sam obilazak špilja traje oko 40 minuta, ali svakako predlažemo da razgledate cijelu okolicu, jer ovo je jedno od najsmirujućih mjesta koja ćete posjetiti. I da, nema WIFI- ja niti signala za mobitel, tako da ćete iskusiti pravu izolaciju samo nekoliko minuta vožnje od centra Rakovice.

Kada dobro ogladnite nakon svih ovih aktivnosti predlažemo i da istražite gastro ponudu Plitvičkih dolina jer se ona temelji na domaćim proizvodima kojim se pripravljaju tradicionalna jela ovog kraja. Sir, med, lavanda… u tisuću kombinacija u brojnim ugostiteljskim objektima kojih u Rakovici zaista ne manjka!

Ako vam sve ovo nije dovoljno ili o Plitvičkim dolinama želite saznati više, svakako posjetite web stranicu Turističke zajednice Općine Rakovica i iskusite šire plitvičko područje na jedan potpuno drugačiji način!

PR PR

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju