1. Monaco

Možda je ova zemlja postala poznata tek kad je Grace Kelly dobila titulu monegaške princeze, ali istina je kako Monaco na mapama postoji od 15. stoljeća kad je stekao nezavisnost od Francuske. Broj stanovnika ovisi o godišnjim dobima, ali po zadnjem popisu Monaco ima 37 tisuća stanovnika (doduše, u taj broj spada i popriličan broj sportaša prijavljenih u ovoj poreznoj oazi).

Oni koji su odrasli ovdje, vjerojatno se služe francuskim, engleskim i talijanskim jezikom, zbog velikog broja stranaca koji dolaze u ovu bogatu državicu. Jahte i brojne kockarnice ono su po čemu je Monaco najpoznatiji, a i utrka Formule 1 daje mu dodatnu jačinu elitne destinacije.

2. Isle of Man
Isle of Man (prevedeno „Otok ljudi“) samoupravni je britanski posjed smješten u irskom moru. Dom na njemu našlo je 84 tisuće stanovnika. Posjetitelji na njega stižu avionima iz Engleske ili trajektom iz Liverpoola, te provode dan u razgledavanju vikinških ostataka i dvorca Peel.

Dan u godini najzabavniji svim lokalcima je zasigurno motociklistička utrka „Tourist Trophy“, kad se otočne ceste pretvore u trkalište.


3. Gibraltar
Zemlja na jugu Španjolske britanski je prekomorski teritorij s populacijom od oko 30 tisuća ljudi, a po ljeti se pretvara u popularnu turističku destinaciju. Letovi s matičnom državom su konstantni, a Gibraltar je najbolje povezan s Londonom.

Glavna atrakcija Gibraltara je njegov prirodni položaj, s obzirom da je smješten na stijenama. Mnogo turisti dan provedu tamo, slikajući i uživajući u pogledu.


4. San Marino
Navodno ga je osnovao naš čovjek, stolar s Raba po imenu Marin. Ova prekrasna mikrodržavica se smjestila u srcu Italije. Velika je 60 km2, a nju nastanjuje 32 tisuće žitelja.

Naravno, kao i cijela Italija popularno je turističko odredište, a po nekim povijesnim izvorima najstarija je država svijeta. Smještena je na brdu, a mi toplo preporučamo romantični vikend u njemu s boljom polovicom, jer je prepun prekrasnih pejsaža, slatkih restorančića i dobrog vina.

5. Lihtenštajn
Smješten je između Švicarske i Austrije, a u ovoj maloj monarhiji živi 37 tisuća stanovnika. Na vrhu brda nalazi se kraljevski dvorac u kojem živi kraljevska obitelj, tako da imate osjećaj da ste zalutali u bajku.

Zbog svojih prirodnih ljepota popularan je među onima koji vole aktivni odmor poput planinara.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju