Jedina kraljevska palača na području SAD-a

Rijetko tko, tko posjeti Havaje, zna da su oni nekada bili zasebna država, točnije kraljevina. Prvih nekoliko desetljeća glavni grad kraljevstva bio je Lahaina na susjednom otoku Maui. No 1845. glavni grad je postao Honolulu i u njemu je sagrađena kraljevska palača. Palača je imala struju i telefon prije nego li Bijela kuća u Washingtonu!

Vjerojatno najgori promet u SAD-u
Iako je riječ o predivnom tropskom otoku, promet na njemu je - katastrofalan. Na otoku živi oko milijun stanovnika i kada tome pridodate turiste, dobijete prometne gužve i probleme koji još uvijek nisu rješivi.


Ima više stanovnika od čak 6 država SAD-a
Prema popisu stanovništva iz 2013. godine na Oahuu živi 983.429 stanovnika. Prema državnom zavodu za statistiku to je više stanovnika od Wyominga, Vermonta, Sjeverne Dakote, Aljaske, Južne Dakote i Delawarea. I Zagreba!

Surferi jašu na valovima od 25 metara visine
Svim zaljubljenicima u surfanje poznato je da je na sjevernoj strani otoka jedno od najboljih mjesta za surfanje na planetu. Najveći val „zajahao“ je surfer Ken Bradshaw 1998. godine i to onaj visine - 25 metara. Trebao je pomoć jet skija kojim su ga dovukli na mjesto s kojeg je mogao započeti svoju avanturu.


Waikiki je bila močvara
Teško je povjerovati da je slavna plaža Waikiki nekada bila - močvara. Kada je 1928. godine izgrađen kanal Ala Wai, močvara je presušila i Waikiki je pretvoren u plodna polja i predivnu plažu. Od onda se ovdje uzgaja riža, a plaža je popularna među slavnima od kojih mnogi na njoj imaju privatne rezidencije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju