Govorimo li o jednom od najmodernijih gradova Bliskog istoka s poviješću dužom od više tisuća godina, gradu u kojem na jednom trgu možete vidjeti kršćansku crkvu i islamsku džamiju - govorimo o Bejrutu.

Bejrut je glavni, a ujedno i najveći grad Libanona - predivne države smještene između Izraela i Sirije. Iako po mnogima opasna destinacija zbog ratnih situacija u spomenutim susjednim državama, Libanon je nekako ostao neutralan u ovim nemirima. Bejrut se nikako ne nalazi među opasnim zonama, a upravo tamo - rata kao da 100 kilometara dalje ni nema.



Osim što je glavno središte, to je i trgovački centar cijele regije, no prosječnom turistu je važno znati jedno - Beirut je s pravom nazvan Parizom Bliskog istoka. Njegova kozmopolitska atmosfera, bogata povijest i iznenađujuće visoki standard iznenađuju svakog turista, a kada tome pridodamo i izvrsnu gastronomiju temeljenu na arapskim delicijama, svakako možete pretpostaviti da je ovo idealna turistička destinacija.
Ono što sam na prvu mogao doživjeti je ljubaznost naroda koji će vrlo rado u svakoj situaciji pomoći, bilo savjetom ili u rješavanju klasičnih turističkih problema.

U samom gradu po meni i nemate baš pretjerano puno aktivnosti na raspolaganju i 3-4 dana su vam sasvim dovoljna za razgled. Tu ćete pronaći staru gradsku jezgru u kojoj je svakako najpopularnija turistička meka glavna ulica koja okuplja sve slojeve društva u šopingu, na piću ili uz nargilu, a to je ulica imena Hamra. Nadalje, u gradu valja izdvojiti i jedan muzej - Nacionalni muzej i atrakcije kao što su grkokatolička katedrala i bejrutska tržnica te poznate stijene imena Pigeon Rocks u kvartu Raouche.



Hrana je ovdje tipično arapska - bazirana na povrću, začinima, janjetini i ovčetini. Gladan bio nisam, a ako i niste od falafela, hummusa ili tabouleha, ne morate brinuti jer je grad prepun zapadnjačkih fast foodova u kojima možete nabaviti hamburger ili pomfrit. No, po meni je grijeh jesti ove budalaštine u obilju ukusne hrane pripremljenih od lokalnih namirnica, pravih specijaliteta.

Ako se nakon par dana zasitite Beiruta, savjetujem vam posjet Byblosu (Jbeil), gradu poznatom po brojnim građevinama iz doba templarskih ratova, a poželite li se prirodnih atrakcija, svakako savjetujem posjet špilji Jeita Grotto koja je po mnogima među najljepšima na svijetu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju