Ono što se spominalo već duže vremena, postalo je realnost. Gradske vlasti Palma de Mallorce odlučile su stati na kraj privatnim iznajmljivačima apartmana, a nova pravila koja se definitivno mnogima neće svidjeti stupaju na snagu već od 1. srpnja!

Regulacija je uvedena najprije kako bi se zaustavilo internet stranice, koje su protresle kompletno tržište iznajmljivanja. Gradom upravlja politička grupacija MES, a gradonačelnik iz njhovih redova, Antoni Noguera izjavio je kako „nema ništa gore kad stanovnici grada moraju iseljevati jer ne mogu plaćati stanarinu“.

Palma de Mallorca - 3 Palma de Mallorca - 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Naime, najam u Palmi, ali i općenito u španjolskim gradovima zadnjih je godina značajno porastao, a mnogi građani za to krive aplikacije koje omogućuju da se na direktan način povežete s vlasnikom i iznajmite stan na par dana.

I dok je ovo loša vijest za iznajmljivače stanova, dobrom je mogu smatrati oni koji rentaju kuće, jer se na njih zabrana ne odnosi. Kako je stvar vrlo ozbiljna, govore i kazne, koje se za prekršitelje mogu kretati do čak 400 tisuća eura.

Prema podacima španjolskog dnevnog lista El Pais, najam nelicenciranih apartmana u Palmi se zadnje dvije godine povećao za 50 posto, što je pratilo i nekontroliran rast cijena. Tako se stanovnicima Palme automatski najam povećao za čak 40 posto.

Jedno je sigurno – ova vijest pogodit će vlasnike stanova koji su za vrijeme sezone zadovoljno trljali ruke, a stanovnici Palme će konačno dobiti priliku živjeti u svom gradu po znatno normalnijim cijenama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju