Sjeverna Koreja mogla bi biti posljednje mjesto na svijetu koje biste željeli posjetiti u trenutnoj političkoj situaciji, no dužnosnici u glavnom gradu zemlje najavili su „renoviranje i nastavak“ rada na nikad otvorenom hotelu!

Hotel sudnjeg dana, kako su ga davno još nazvali zapadni mediji, jest nikad dovršeni projekt u obliku piramide, u kojem se na 105 katova trebalo naći 3 tisuće soba. Također, sa 330 metara visine, riječ je o najvišoj neotvorenoj zgradi na svijetu.

Ipak, nakon zakašnjenja s davno najavljenim otvorenjem za koje ni sami Korejci više ne znaju kad je trebalo biti, postoje naznake da bi ponovno mogli početi građevinski radovi na hotelu. No, ako se hotel i izgradi, valjalo bi postaviti pitanje tko će se uopće koristiti njime?



Otkad je Kim Jong Un preuzeo vlast 2011. godine, glavni grad Pjongjang doživio je značajno obnavljanje. Po njegovim naređenjima dovršeno je nekoliko četvrti, ali i deseci drugih zgrada u blizini hotela, stoga je logično da bi šlag na tortu bio dovršetak i spomenutog hotela koji bi trebao predstavljati ponos sjevernokorejske nacije. Također, u Kimovo vrijeme Pjongjang je dobio i novu, modernu zračnu luku.

Na koji način u siromašnoj zemlji poput Sjeverne Koreje dolazi do građevinskog booma nije poznato, ali spekulira se da novac dolazi iz Kine, koja je najveći sjevernokorejski trgovački partner.

Izgradnja hotela sudnjeg dana započela je prije točno 30 godina, no zbog teških ekonomskih prilika u zemlji, projekt nikad nije dovršen. Hoće li uz kinesku pomoć i Kimovu „dalekovidnost“ biti, saznat ćemo (valjda) u neko skoro vrijeme.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju